Ova devojčica je bila zaleđena 500 godina

Naučnici kažu da su njeni organi toliko netaknuti da se i sada vide tragovi infekcije na plućima koja govori da je patila od bolesti koja podseća na tuberkulozu

  • 14

U blizini vulkana Lulailako, na granici između Argentine i Čilea, argentinsko-peruanska ekspedicija pronašla je 2012. godine mumiju - savršeno očuvano telo petnaestogodišnje devojčice, koja je mrtva već 500 godina.

Tajne kraljevskih mumija otkrivene posle 2.200 godina: Iza ovih tetovaža i tepiha se kriju sasvim nove priče (VIDEO)

Prema Inkama, ona je bila izabrana da ide i živi s bogovima, međutim, realna priča je da je žrtvovana u ime religije, prenosi Dejli Mejl.

Naučnici kažu da su njeni organi toliko netaknuti da se i sada vide tragovi infekcije na plućima koja govori da je patila od bolesti koja podseća na tuberkulozu.

Devojčica izgleda kao da je umrla pre petnaest dana. Na osnovu uzorka pramena kose uspeli su da ustanove način ishrane neposredno pred smrt i zaključili su da Inke tove svoju decu pre nego što ih ubiju.

Inke su prinosile decu bogovima jer su smatrale da su deca "najčistija". Za razliku od drugih kultura, Inke nisu prinosile žrtve da bi odobrovoljile bogove, već da bi deca živela u Raju.

Mesecima pre žrtvovanja, deca imaju posebnu dijetu koja se sastoji od kukuruza i životinjskih proteina. Ovakva ishrana je inače bila svojstvena tadašnjoj eliti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Woa

    18. oktobar 2013 | 17:25

    Strašno, izgleda fkt kao da je umrla neki dan,a i odjeća je perfektno očuvana

  • Dani

    18. oktobar 2013 | 20:39

    Malo kasnite ... ovaj Artikel je bio 1996 vec u novinama ....

  • eric

    18. oktobar 2013 | 20:48

    ona kao eric cartman ,zaledila se jer nije mogla cekati 3 sedmice da izadje nova Wii console ;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA