≫ 

5 razloga zbog kojih ste "pustili vetar" i zašto tako jako smrdi

Nekad jednostavno mora da se dogodi "tihi ubica", a niste vi krivi

  • 9

Šta god mislili o ispuštanju gasova, to je jedina telesna funkcija koju svako telo obavlja. Neki to rade bez imalo srama, drugi skrivaju kao zmija noge, no svaki organizam mora da se reši gasova koji se nakupljaju u crevima.

Svaka osoba "ispusti vetar" 5 do 15 puta dnevno, no česti su dani kada to morate da učinite mnogo češće. Ovo su neki od razloga zašto je tako:

ZDRAVA ISHRANA

Za najsmrdljivije gasove zaslužna je zdrava hrana, verovali ili ne. Hrana koja se ne vari iz tankog prelazi u debelo crevo gde se stvaraju gasovi. Voće, povrće, celovite žitarice i mahunarke namirnice su one od kojih gasovi posebno smrde. Sada znate zašto ta čorbica od brokoliija nije prijala toliko koliko ste se nadali.

Foto: Pixabay.com

PREVIŠE VAZDUHA

Dve su vrste ispuštanja vetrova. Jedni dolaze zbog gasova koji se stvaraju u debelom crevu, a drugi nastaju od vazduha koji progutamo, a koji putuje sve do probavnog sistema. Takvi vetrovi su mnogo glasniji, ali mnogo "ugodnijeg" mirsa od onih nečujnih koji "štipaju za oči".

APSORBCIJA HRANLJIVIH SASTOJAKA

Kada su gasovi izrazito smrdljivi, telo se verovano bori sa apsorbcijom hranljivih sastojaka. Svi različito reagujemo na određenu vrstu hrane, no najviše problema većini zadaju šećeri iz ugljenih hidrata kao i laktoza.

LETENJE

Ako često putujete avionom, sigurno ste se već zapitali zašto imate jake vetroe. Istraživanje je pokazalo da visine utiču na širenje gasova u telu. Zbog toga dolazi do nadutosti i ispuštanja vetrova.

Foto-ilustracija: pixabay.com

NEŠTO MNOGO OZBILJNIJE

Vetrovi se razlikuju od dana od dana, ali ako vas na primer boli dok ih ispuštate, ili imate česte prolive ili zatvore, posetite lekara. Nepodnošljiv i učestao smrad često može biti i simptom celijakije.

VIDEO: Da li prdež može da produži život

(Telegraf.rs/Večernji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ja

    20. januar 2019 | 22:07

    Kada prdnem, kao da sam dobio sedmicu na lotou. Splasne stomak.

  • Uh kolika

    20. januar 2019 | 23:21

    Ja bih volela da imam gasove,ali iskreno retko kada da naleti neki,ne znam zasto.Ali zato moj muz ima rafal kao u filmu"Valter brani Sarajevo"

  • Ma

    20. januar 2019 | 22:06

    Trrrrt. Hahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA