≫ 

Mariam je prvo dete rodila sa 13 godina, sad ima 44 mališana i samo jednu želju

Najplodnija žena na svetu neprekidno radi kako bi njena deca imala šta da jedu

  • 12
Mariam Nabatanzi, Uganda Foto: Henry Wasswa/AFP/Profimedia

Mariam Nabatanzi iz Ugande imala je samo 12 godina kada se udala za čoveka koji je bio četiri puta stariji od nje. Sa 13 godina rodila je prve blizance, potom četvorke, a onda je svaki naredni put rodila blizance ili trojke.

Do 36. rođendana rodila je 44 dece, a sve zbog toga što ima redak genetski poremećaj. Posvećena majka tri puta je rodila četvorke, četiri puta trojke i šest puta blizance, a poslednje četiri godine mora sama da im obezbedi hleb na stolu, jer više nema oslonac u životu, pošto ju je suprug, koji je i otac sve njene dece, napustio.

Vredna i požrtvovana svakodnevno radi, kako bi njena deca imala šta da jedu i kako bi imali krov nad glavom. Mariam radi kao frizerka, dekoriše prostore za slavlja, a neretko skuplja i staro gvožđe. Takođe, pravi i lekovite meleme koje potom prodaje kako bi zaradila još koji dinar.

- Zaklela sam se da će moja deca imati sve privilegije koje ja nisam imala - kaže ova neverovatna majka.

Sav novac koji zaradi potroši na hranu, zdravstveno osiguranje, odeću i školarine. Svaku fotografiju svojih mališana sa mature, mama Mariam je ponosno okačila na zid.

Mariam Nabatanzi, Uganda Ponosna na svoje mališane Foto: Henry Wasswa/AFP/Profimedia

Ipak, iako je Mariam dala sve od sebe, nije mogla da izgura sve, pa je njen sin Ivan morao da napusti školu kako bi joj pomogao u odgajanju dece.

- Mama je prenatrpana poslom, pomažemo joj koliko možemo, kuvamo, peremo, ali ona i dalje nosi sav teret. Teško mi je zbog toga - kaže Ivan koji sa braćom i sestrama živi u jednoj od četiri male kuće koje njegova majka poseduje u Ugadi.

Kuće su napravljene od cigle i imaju metalne krovove, tako da im uslovi za život baš i nisu idealni.

Život joj nije bio lak

Mariam je majka ostavila tri dana po rođenju. Odrastala je uz oca i petoro braće i sestara. Otac se uskoro ponovo oženio, ali je maćeha otrovala Marijaminu braću i sestre, tako što im je stavila staklo u hranu. Mariam je jedina preživela, jer kobnog dana nije bila kod kuće, već u poseti rođaku.

- Imala sam samo sedam godina. Bila sam isuviše mlada da shvatim šta je to smrt. Rođaci su mi objasnili šta se dogodilo - ispričala je Mariam.

Zbog toga što je ostala bez svojih najmilijih, Mariam je čitav život želela da ima veliku porodicu. Htela je da rodi šestoro dece, ali zbog retkog genetskog poremaćaj, zbog kog ima velike jajnike i hiper-ovulacije, rodila ih je više od 40.

Iako se svakodnevno krvavo pomuči da bi mogla da ih prehrani i školuje ova hrabra majka ne mašta o novcu i odmoru. Naprotiv, ima samo jednu želju.

- Ja samo želim da moja deca budu srećna. Ja sam imala veoma težak život, od dana kada sam se rodila. Samo im želim da budu srećni - kaže Mariam.

Video: Dar od Boga: Majka Branka i osmoro Irkića

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Perke

    5. januar 2020 | 07:58

    Ovakve zene dovesti u Srbiju, instagramuse poslati za Ugandu i za 20 godina je Kosovo vraceno...

  • Jovica

    5. januar 2020 | 08:52

    E, ovo je već bolest.

  • aleks

    5. januar 2020 | 10:21

    Od njih 44 bar 30 ce krenuti ka evropi kad tad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA