ŠTRBAC: Ako Oluja nije genocid, ne znam šta je! (FOTO)

- Šta je to, ako nije genocid, kad proterate više od 400.000 ljudi, koliko ih je nestalo iz Hrvatske 90-tih, ubijete više od 7.000, koliko ih je na spisku "Veritasa", kada uništite privatna imanja u Dalmaciji, Lici, Baniji, Kordunu, Zapadnoj i Istočnoj Slavoniji i sprečavate povratak - pita se Savo Štrbac

  • 42

Direktor "Veritasa" Savo Štrbac izjavio je da smatra da će narednu godinu obeležiti proces pred Međunarodnim sudom pravde koji se vodi po tužbama za genocid Hrvatske i Srbije i da će srpski tim pokazati da ima dovoljno dokaza za genocid nad Srbima tokom i nakon akcije "Oluja".

- Šta je to, ako nije genocid, kad proterate više od 400.000 ljudi, koliko ih je nestalo iz Hrvatske 90-tih, ubijete više od 7.000, koliko ih je na spisku "Veritasa", kada uništite privatna imanja u Dalmaciji, Lici, Baniji, Kordunu, Zapadnoj i Istočnoj Slavoniji i sprečavate povratak - pita se Štrbac u intervjuu Srni i dodaje da bi naš glavni zadatak trebalo da bude iznošenje dokaza o stradanju Srba 90-tih, a indirektno i o zločinima nad Srbima u celom 20. veku, a posebno za vreme NDH.

On smatra da je potpuno izvesno da do nagodbe, odnosno uzajamnog povlačenja tužbi, neće doći, i ističe da bi, iako je teoretski još moguće, bilo krajnje neozbiljno da vlade Hrvatske i Srbiju u međuvremenu postignu dogovor o povlačenju tužbi.

- Već je pokrenut mehanizam Međunarodnog suda pravde, koji nije jednostavan. Glavni pretres je zakazan za 3. mart 2014. godine i već se zna celi raspored. Završne reči su 1. aprila, a presuda se očekuje krajem godine - podseća Štrbac, ističući da je proteranim Srbima prvenstveno stalo da se utvrdi istina.

Štrbac napominje da postoje tri mogućnosti kada je u pitanju presuda: da sud presudi da je bilo obostranog genocida, da je bio jednostran ili da ga uopšte nije bilo.

- Naš tim je uveren da ćemo uspeti da pokažemo da imamo dovoljno dokaza za genocid nad Srbima počinjen u toku i nakon akcije "Oluja", s obzirom na broj ubijenih, prognanih i na to šta je sve učinjeno da im se uništi imovina i privatna i kolektivna i duhovna, te da im se i 18 godina od završetka rata na sve načine otežava povratak u Hrvatsku - rekao je Štrbac, koji smatra da upravo navedene karakteristike zločina počinjenog u Hrvatskoj ispunjavaju pun kapacitet definicije genocida iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida UN.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    29. decembar 2013 | 12:29

    A šta je sa 700 000 Srba, na najsvirepije načine ubijene u Jasenovcu?! Sta je sa time što su Hrvati jedini narod koji je imao organizovan logor za decu?! Genocid vam je u krvi. To vam je istorijsko i kulturno nasledje. Uvek ste bili sluge i ostacete. Austrougarski konjusari.

  • Mile Ličanin

    29. decembar 2013 | 12:06

    Ako je oluja genocid kako to da je međunarodni sud za ratne zločine u Hagu oslobodio sve hrvatske generale? Gotovina -0g, Markač-0g, Čermak-0g... Nije 400 000 nego prema podacima umprofora oko 280 000 a vi kukajte koliko oćete jer da su hrvati proterali sve te srbe svi bi generali za to bili osuđeni jer su bili za to optuženi a jasno je da su ti civili sporazumno napustili ratom zahvaćena područja jer su se našli između dve vatre a na kraju jedne od kolona je bio i poverenik UN-a dakle sama optužnica vam se temelji na laži da su civili proterani isti slučaj kod optužnice za gotovinu radi granatiranja Knina u radiusu od 200m što je čista izmišljotina vašeg tima i Karle Delponte i to je RAZLOG oslobođenja Gotovine eto čak i optužnice temeljite na lažima pa jedva čekam presudu da vam barem sud to pokaže!

  • Paparazo

    29. decembar 2013 | 12:17

    Oslobodili su zato sto su ameri ucestovali u pad kraine i hitlerovci zato su oslobodili hr. Generale .!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA