10 stvari koje morate znati o eboli (VIDEO)

O ovom virusu se šire velike dezinformacije, pa za vas otkrivamo najbitnije podatke o eboli. Što više znate, lakše ćete se zaštititi

  • 4

Nova epidemija ebole je stalno u vestima i mnogo se govori o njoj, te se širi mnogo dezinformacija. U ovom trenutku važno je da imate tačne informacije da biste se zaštitili, a mi za vas izdvajamo 10 najvažnijih podataka.

Ovo su najčešća pitanja.

Šta je ebola?

Ebola virus (virus Ebola) ili ebolski virus je uobičajeni naziv koji se koristi za grupu virusa koji pripadaju rodu Ebolavirus (koji se nalazi unutar porodice Filoviridae), a uzrokuju bolest iz grupe virusnih hemoragijskih groznica, Ebola hemoragijska groznica ili uobičajeno Ebola.  Još uvek nije pronađeno nikakav način lečenja.

Genom Ebola virusa se sastoji od jednolačane (negativne) RNK.

Gde je bolest nastala?

Iako nije sasvim jasno gde je nastala, virus i bolest su dobili naziv po reci Eboli u Demokratskoj Republici Kongo gde je bolest prvi puta prepoznata 1976.g. u bolnici koju su vodile časne sestre flamanke.

Koji su simptomi?

Simptomi ove bolesti su bol u mišićima, nagli rast temperature, pojačana slabost, grlobolja i glavobolja. Ponekad se simptomi pojavi tek nakon tri nedelje, a često se veruje da je u pitanju običan virus. Kasnije sledi dehidracija koja vodi ka jetre i bubrega.

Kako se leči?

Nažalost, nema ni leka ni vakcine. Pacijentu se daju lekovi protiv bolova i infuzija. Ipak, za sada nema leka.

Koje su prognoze?

Stopa smrtnosti je između 50-90 %. To sve zavisi od otpornosti pacijenta, brzine dijagnostifikacije, dostupne nege....

Kako se širi?

Kontaktom sa telesnim tečnostima, što je vrlo problematično kada se brine o pacijentu, jer se oboleli od ebole muči sa povraćanjem, dijarejom i znojenjem. Ebola je specifična i po tome što je virulentna i kada pacijent umre, pa oni koji spremaju sahranu moraju da preduzmu striktne mere zaštite.

Kakvi su podaci o sadašnjoj epidemiji?

Epidemija je proglašena u Gvineji u martu, a od tada se proširila na Nigeriju, Liberiju i Sjera Leone. Dva Amerinca se zaražena u Africi i biće prebačeni u Atlantu. Zabeleženo je 1, 323 slučaja zaraženih od čega je preminulo 729 ljudi. Među njima je 60 zdravstvenih radnika koji su pokušavali da brinu o pacijentima.

Ima li razloga za brigu?

Mnogi stručnjaci tvrde da se epidemija proširila zbog mesta na kom je udarila, te da u državi koja ima dovoljno razvijenu zdravstvenu pomoć i negu epidemija ne bi mogla toliko da se raširi.

Šta se saznaje o ovoj bolesti?

Mnogi istraživački timovi rade na otkrivanju leka. Svetska zdravstvena organizacija je izjavila da se ebola širi prebrzo da bi mogli da je zaustave, a šalje se pedeset najboljih istraživača u najpogođenija područja gde će u toku od 30 dana pokušati da saznaju što više.

Kako da se zaštitite?

Istini za volju, kada bi zavladala pandemija, teško da bi ikome od nas bilo spasa. Jednostavno, treba se čuvati blizine obolele osobe, to je jedini način. U slučaju da je vama neko blizak oboleo, moraće da ide u karantin, a pristup pacijentu je moguć samo u specijalizovanom lekarskom odelu, opsrbljenom kiseonikom, koje pokriva apsolutno svaki deo tela.

(Telegraf.rs)

 

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sany

    2. avgust 2014 | 19:01

    E, neka nama i kise i tornada pa makar ih i Harp izazvao ,sta god.Nemoj samo ove bolest da nam posalju.Bicemo dobri obecavam :)

  • Dragan

    2. avgust 2014 | 18:27

    Jos samo i to da nam uvezete i super

  • Ezra

    2. avgust 2014 | 14:55

    Ne umire se od ebole vec od smrta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA