Šokiraćete se kad budete čuli ZAŠTO umiremo PRE VREMENA!

Verovali ili ne, samo mala promena jedne loše navike, koje često nismo ni svesni, mogla bi svima da nam produži život, ako ništa, makar za nekoliko godina

  • 14

Nažalost, uzrok smrti mnogih Evropljana je manjak fizičke aktivnosti. Studija o povezanosti stepena fizičke aktivnosti i smrtnosti grupe naučnika Univerziteta Kembridž, zaključila je da je nekretanje češći uzrok smrti među Evropljanima nego gojaznost.

U studiji koja je trajala 12 godina učestvovalo je oko 300.000 ispitanika oba pola, a istraživači su za potrebe studije procenjivali nivo vežbanja i obim struka i beležili su svaki smrtni slučaj ispitanika.

- Najveći rizik od prerane smrti zabeležen je kod onih koji su fizički neaktivni i to podjednako važi za osobe normalne težine, one sa viškom kilograma i gojazne - izjavio je jedan od istraživača, profesor Ulf Ekelund.

Prema izjavi istraživača s Kembridža 676.000 smrtnih slučajeva godišnje pripisuje se upravo posledicama nastalim usled neaktivnosti, u poređenju sa 337.000 usled posledica povezanih sa prekomernom telesnom težinom.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Studija podvlači da mršave osobe mogu imati veći rizik od zdravstvenih problema zbog neaktivnosti, dok su gojazne osobe koje vežbaju boljeg zdravstvenog stanja od onih koje to nisu. Takođe, napominje se i da je fizička aktivnost, odnosno vežbanje podjednako važna za sve, bez obzira na telesnu težinu i da je 20 minuta brzog hodanja dnevno dovoljno da bi se unapredilo opšte zdravstveno stanje.

Foto: flickr/francisco_osorio Foto: flickr/francisco_osorio

Stručnjaci ukazuju da su bolesti prouzrokovane neaktivnošću i gojaznošću uglavnom iste, uključujući kardiovaskularne, s izuzetkom dijabetesa tipa 2 koji se češće javlja kao posledica gojaznosti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дмитрий

    9. februar 2015 | 15:22

    Po logici evropskih "experata" poštar će živeti večno...

  • Feki

    9. februar 2015 | 17:46

    Na osnovu ekspertske analize fušerajsko-lopovskih lekara iz Masečusetsa ( USA ) ustanovljeno je da najviše umiru ljudi zbog globalne besparice koja se naziva SMRTOBESPARICA a kao uzrok je odgovoran virus Bankokredika. Hvala na pažni.

  • roske

    10. februar 2015 | 18:33

    Kad bi setanje bilo zdravo,postar nikad ne bi umro. Kit pliva čeli dan, jede samo ribe i pije vodu,pa je ipak debeo. Zec trci i skace,pa zivi samo deset godina. Kornjaca ne trci ,ne skace ne radi nista ali zato zivi 300 godina. J...m ti dijetu i rekreaciju !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA