Evo šta se sve dešava sa vašim telom nakon pomeranja sata

Zbog pomeranja časovnika na letnje računanje vremena može doći do neispavanosti i umora, ali postoji nekoliko načina da se brže vratite u normalan ritam spavanja

  • 16

Pomeranje časovnika na letnje računanje vremena obično donosi sa sobom neispavanost i umor. Ovo su neki od problema koje možete da primetite u narednom periodu.

 

Hladnoća

Kada je vašem telu neophodan san, ono se prirodno priprema za odmor, što znači da se hladi. Ako primetite da vam cvokoću zubi, bez nekog očiglednog razloga, verovatno vam nedostaje sna.

 

Veoma slaba koncentracija

Podaci pokazuju da se broj saobraćajnih nesreća povećava upravo u nedelji posle prelaska na letnje računanje vremena. Uvek se dobro razbudite pre nego što sednete za volan.

 

Mentalno zdravlje

Nedostatak sna se povezuje sa depresijom. Studije su pokazale da se posle pomeranja časovnika povećava čak i broj samoubistava, jer  ta promena može da poremeti biološki sat i pogorša simptome mentalnih problema.

 

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

 

Postoji nekoliko načina da se brže vratite u normalan ritam spavanja:

 

Nemojte nadoknađivati

Bez obzira na to što vam se možda duže ostaje u krevetu, probajte da ustajete u isto vreme, kao i pre pomeranja sata, jer ćete tako zadržati ritam.

 

Krećite se

Svež vazduh i prirodna svetlost su prirodan način da se razbudite. Biće vam korisna čak i vrlo kratka jutarnja šetnja.

 

Foto: Foter/Flickr/Pandora's Perspective

Foto: Foter/Flickr/Pandora's Perspective

 

Nema svrhe da ležete ranije ako vam se ne spava

 

Ako idete u krevet, iako znate da nećete zaspati, samo ćete biti još nervozniji. Ostanite budni još neko vreme, čitajte knjigu ili slušajte neku opuštajuću muziku.

 

Bez elektronike

Možda ćete pasti u iskušenje da "surfujete" internetom pre spavanja, ali je naučno dokazano da svetlost ekrana remeti prirodan san. Što pre usvojite zdravije navike kad je reč o pripremanju za spavanje.

 

Foto-ilustracija: FeeDigitalPhotos/bplanet

Foto-ilustracija: FeeDigitalPhotos/bplanet

 

Smanjite unos kafe

 

Stručnjaci kažu da poslednju kafu u toku dana možete popiti najmanje šest sati pre spavanja, jer vam može poremetiti san.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Independent)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • peras

    29. mart 2015 | 16:05

    Protiv sam pomeranja sata,neka mi neko odgovori zasto to radimo ?Neki tamo amerikanac Ben je to smislio i bez ijednog naucnog dokaza tako rekao i ostalo,bez veze.

  • Dušan

    29. mart 2015 | 15:14

    Radim,prvu,drugu i trecu smenu,menjam se na svaka dva dana...zar stvarno mislite da ovaj jedan satic gore dole moze da mi poremeti bilo sta?? Dajte molim vas.. :)

  • plavi safir

    29. mart 2015 | 15:35

    Desava se da mi se cao dan spava...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA