Evo kako se od "peglanja" klempavih ušiju stiglo do silikona i liposukcije! (FOTO) (VIDEO)

Kada je Ser Harold Džilis novozelandski lekar, specijalista otorinolaringologije 1915. godine osmislio presađivanje kože - sa ciljem da sanira tešku povredu jednog ranjenika iz Prvog svetskog rata - nije ni sanjao da je time začeo granu medicine koja će u narednom veku postati ozbiljan biznis, u kome se danas obrću milioni

  • 3

Samo tokom prošle godine u svetu je izedeno 20 miliona estetskih i rekonstruktivnih hirurških zahvata, od čega najviše u SAD-u (4.064.571) i Brazilu (2.058.505). Uvećanje grudi i zadnjice umetanjem imlantata i dalje su najtraženiji zahvati, slede fejslifting i svi ostali zahvati na licu (podizanje kapaka, operacije nosa, podizanje jagodica), a zatim, poslednjih godina sve popularniji, zahvati na polnim organima (rekonstrukcija vagine i produžavanje penisa).

Svi oni baš i nemaju mnogo veze sa prvom zvaničnom operacijom plastične hirurgije koja je izvedena na licu britanskog marinca Valtera Jeoa.

On je 1916. zadobio teške povrede glave u bici kod Jutlanda zbog čega mu je gornja polovina lica bila spržena. Nakon oporavka, Jeo je izgledao kao nakaza jer nije imao ni gornje i donje očne kapke, a imao je i problema sa udisanjem vazduha.

Zbog svega toga, podvrgnut je presađivanju kože koja mu u vidu kalupa sopstvenog lica nakalemljena od nosa do čeonog dela.

Operaciju je, izveo Ser Harold Džilis, lekar koji je razvio tzv. tunel tehniku (uzimanje kože sa neoštećenih delova i njeno presađivanje na oštećene delove) što se smatra pretečom modernih tehnika facijalne hirurgije.

Foto: Wikimedia/Public domain Foto: Wikimedia/Public domain

Ubrzo nakon ove operacije, u naselju Sidkap u londonskom Kentu otvorena je bolnica "Queen Mary", objekat namenski izgrađen za lečenje vojnika sa povredama lica. Ovde su dr Džilis i njegove kolege uspešno izveli više od 11.000 rekonstruktivnih zahvata koji su ljudima sa monstruoznim posledicama od ranjavanja davale novi lični opis.

To je bilo dovoljno da Holivud shvati da plastična hirurgija predstavlja put do savršenog fizičkog izgleda.

Zvezda nemog filma, glumac Rudolf Valentino bio je prvi koji se osmelio da svoj problem klempavih ušiju reši pomoću estetske hirurgije - nakon što su mu uši bukvalno zalepljene unazad stekao je status holivudskog zavodnika koga su žene obožavale.

Foto: Wikimedia/Public domain Foto: Wikimedia/Public domain

Glumica Glorija Svonson 1930. godine probila je led kada je u pitanju podmlađivanje lica fejsliftingom, a sledile su je mnoge tadašnje zvezde.

Kao svaki novi talas i ovaj je imao svoje žrtve - glumicu Meri Pikford koja je usled zatezanja lica hirurškim putem zauvek izgubila mogućnost da se smeje.

PLASTIČNI HIRURG PROGOVORIO: Sve naše pevačice su veštačke!

Foto: Wikimedia/Public domain Foto: Wikimedia/Public domain

Ipak, najsjajniji primer kako plastične operacije mogu da ulepšaju nečije lice usledio je dve decenije kasnije kada je seks simbol Merilin Monro vidno korigovala bradu i nos.

Merilin Monro

Do šezdesetih je plastična hirurgija u potpunosti integrisana u zdravstveni sistem i ljudi su masovno počeli da je koriste. Mlada domaćica iz Teksasa Timi Žan Lindzi bila je prva žena kojoj su ugrađeni silikoni u grudi. Mogućnost da na ovaj način dobiju veće grudi mnoge žene širom Amerike su videle kao slamku spasa za ono što im majka priroda nije podarila.

Međutim, nakon operacije mnoge od njih su se suočavale sa brojnim po život opasnim nuspojavama - infekcijama, krvarenjem, pucanjem silikona..Tek osamdesetih godina bezbednost ovakvih operacija je u značajnoj meri povećana, a uz to, na scenu su stupile i nove tehnike.

PUKAO MI JE SILIKON, ZAMALO DA UMREM: Dramatična ispovest majke četvoro dece iz Beograda

Foto; AP Foto; AP

Sinonim za sve što je u to vreme moglo da se izvede plastičnom operacijom bila je legendarna Šer.

- Ako hoću, mogu svoje sise da nakačim na leđa! Šta se to koga tiče? - izjavila je tada Šer.

Foto-ilustracija: Profimedia, Wikipedia/Finemann Foto-ilustracija: Profimedia, Wikipedia/Finemann

Drugi talas masovnih odlazaka na operacije uspedio je nakon 1987. godine kada je dermatolog Džefri Klajn predstavio tehniku isisavanja masnih naslaga sa kritičnih regija, pod lokalnom anestezijom, operaciju koja je popularno nazvana liposukcija. Već početkom devedesetih broj izvedenih liposukcija u SAD-u se merio milionima zahvata godišnje.

S druge strane, činjenica da se kvalitet silikonskih implantata neprestano poboljšavao, za rezultat je imala sve više žena sa silikonskim grudima. Simbol devedesetih u tom kontekstu bila je "čuvarka plaže" Pamela Anderson koja je čak više puta proglašavana za ženu sa najlepšim grudima.

PAMELA I NATA? Koja od ove dve seks-bombe bolja izgleda u kupaćem kostimu? (FOTO)

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Na pragu 21. veka svet je dobio i osobu sa najviše izvedenih plastičnih operacija svih vremena - Sindi Džekson iz Kentakija je čak 52 puta odlazila pod nož zahvaljujući čemu je ušla u Ginisovu knjigu rekorda.

TOTALNO NEPREPOZNATLJIVA: Bila je slatka plavušica, a pogledajte kako SADA izgleda Meg Rajan! (FOTO)

Od 2000. godine do danas potražnja za plastičnim zahvatima svih vrsta porasla je za čak 87 odsto, a jedina (bitna) razlika od tada jeste što su danas ove metode dovedene do savršenstva - zahvaljujući razvoju tehonologije, zahvati su sve manje invazivni, u izradi implantata koriste se najkvalitetniji materijali, a nuspojava gotovo i da nema.

NIJE SVEJEDNO KO VAS OPERIŠE: Koje su nacionalnosti vaše grudi?

Foto-ilustracija: Foter/abolotnov Foto-ilustracija: Foter/abolotnov

Druga "sitnica" je što plastična hirurgija više nije "drugarica" samo lepšem polu. O tome najbolje govori podatak da je, samo u Evropi, tokom 2014. godine izvršeno više od 5.000 povećanja penisa!

(Telegraf.rs / Sun)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    19. jul 2015 | 23:43

    Još povećanje mozga da izmisle.

  • Маша

    20. jul 2015 | 00:36

    Мерлин Монро је прва уградила имплате у груди постоје медицинска документа која то потврђују

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA