DA VAM SRCE PREPUKNE: Ovo je glavni razlog što BEBE UMIRU, čak u 21. veku!

Iako je ovo tema o kojoj nijedan novopečeni roditelj ne želi da razmišlja, važno je znati šta je glavni uzročnik smrtnosti kod dece, a posebno kod novorođenih beba, jer ako se pravovremeno reaguje, fatalan ishod može da se spreči

  • 0

Akutna dijareja jedan je od najčešćih uzroka smrti u odojčadi i male dece u celom svetu, od koje svake godine širom sveta umre više od tri miliona dece mlađe od pet godina, uglavnom zbog dehidracije, odnosno gubitka tečnosti.

- Najčešći uzroci dijareje su virusi, bakterije i protozoe, a infektivni agensi koji uzrokuju dijareju najčešće se prenose fekalno-oralnim putem koji podrazumeva unos zagađene hrane ili vode i direktnim kontaktom - rekla je Tanjugu pedijatar Danijela Todorović.

SALMONELA: Sve o zloglasnoj bakteriji koja može čak i da ubije!

Ovo nikako ne smete da jedete NA PAKLENIM VRUĆINAMA, jer možete da UBIJETE i sebe i svoju decu!

Prema njenim rečima, rizično ponašanje u velikoj meri može doprineti prenošenju infektivnih uzročnika dijareje, među kojima su neadekvatno rukovanje priborom za hranjenje deteta, čuvanje pripremljene hrane na sobnoj temperaturi, upotreba zagađene vode za piće, loša lična higijena, nehigijensko odlaganje fekalija...

Foto-ilustracija: TeaWithTiffany.com Foto-ilustracija: TeaWithTiffany.com

Todorović je dodala da do pojave dijareje može doći i zbog trovanja zbog zagađenja hrane bakterijskim toksinima, nepodnošenja određene vrste hrane, (zlo)upotrebe antibiotika koji uništavaju normalnu bakterijsku floru creva, prekomerne upotrebe sredstava za čišćenje/sredstava za smekšavanje stolice, psihičkog stresa.

- Akutna infektivna dijareja se češće i u težem obliku javlja kod dece u prve dve godine života, a učestalost dijareje je najveća u uzrastu od 6 do 11 meseci, kada se uvodi nemlečna hrana, odojče počinje da puzi i dodiruje predmete oko sebe, dok je nivo antitela dobijenih od majke snižen - istakla je Todorović dodajući da je na našem podneblju dijareja najučestalija tokom leta i rane jeseni.

UŽASNO: Lekari vam UNIŠTAVAJU decu ANTIBIOTICIMA! Evo i kako

Foto: sxc.hu/milan6 Foto: sxc.hu/milan6

Govoreći o lečenju dijareje, doktorka je navela da je prvenstveno važno sprečiti razvoj dehidracije, lečenje dehidracije ako je prisutna i način ishrane za vreme trajanja i posle prestanka proliva da bi se sprečili nutritivni poremećaji.

Todorović je objasnila da oralna rehidraciona terapija podrazumeva oralno unošenje tečnosti i elektrolita u obliku oralnog rehidracionog rastvora, dopunjenog povećanim unošenjem drugih tečnosti i kontinuiranom ishranom prilagođenom bolesnom detetu.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Prema njenim rečima, u okviru kućnog lečenja detetu treba dati više tečnosti nego obično, manju količinu hrane više puta u toku dana, češći, a manji obroci i, ako ne dođe do poboljšanja, dete treba odvesti kod lekara.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Todorović, takođe, za odojčad preporučuje nastavak unošenja majčinog mleka, pirinač, krompir, šargarepu, nemasno meso, bananu, oljuštenu pečenu jabuku, kiflu.

- Dete treba odvesti lekaru ako detetu nije bolje posle 24 sata, ako i dalje ima brojne vodenaste stolice, često povraćanje, izrazitu žeđ, ako dete slabo jede i pije, ima visoku temperaturu, ako se pojavi krv u stolici, ako ima poremećaj svesti, kožni osip - istakla je dr Todorović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA