• 6

ZABORAVITE LIFT: Pet razloga zašto bi trebalo da se penjete uz stepenice SVAKI DAN!

Da li vi spadate među veliku većinu koja čeka lift, čak i do trećeg sprata, ili imate dovoljno sportskog duha da se popnete uz stepenice?

  • 6

Penjanje uz stepenice često je opcija koja dolazi u obzir samo kada je lift u kvaru, međutim, danas sve više ljudi prepoznaje koliko dobrobiti za zdravlje i liniju donosi ova vrsta vežbe.

Donosimo pet razloga zašto bi trebalo da idete stepenicama, a ne liftom.

Sagoreva više kalorija od hodanja ili trčanja

Razna istraživanja dokazuju da ćete ovim načinom vežbanja izgubiti mnogo kalorija, a prema nekim navodima za penjanje uz stepenice je potrebno i do sedam puta više energije nego za vožnju liftom, a 8-9 puta više nego za sedenje. Penjanje stepenicama je sport, koji uključuje i trčanje uz stepenice, a troši isti broj kalorija kao da ste igrali odbojku ili košarku.

Čuva zdravlje srca

Istraživanja su već bezbroj puta potvrdila da vežba čini naše srce zdravim, samim tim i ovaj tip aktivnosti će doprineti zdravlju srca.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/dream designs

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/dream designs

Smanjuje rizik od moždanog udara

Rezultati studije sprovedene na Harvardu potvrđuju da redovna fizička aktivnost, pa tako i hodanje stepenicama, može smanjiti rizik od nastanka moždanog udara. Od ispitanih 11.000 muškaraca oni koji su prijavili kako se tokom dana popnu stepenicama do stana na trećem ili čak petom spratu, umanjili su rizik od moždanog udara za čak 29 odsto.

Daje snagu

Skoro svi mišići su aktivni kada hodate stepenicama, a sve to znači da jačate svoje telo. Kako biste ovu aktivnost učinili još zanimljivijom, prilikom penjanja nemojte da se držite za gelender i ne "mašite" rukama.

Foto-ilustracija: Foter.com / Xtream_i

Foto-ilustracija: Foter.com / Xtream_i

Jednostavno je

Za ovu aktivnost vam nisu potrebni nikakvi dodatni rekviziti, svaka zgrada ima stepenice pa ne morate da gubite vreme na odlazak u teretanu. Takođe vam nije potrebna ni posebna odeća ili obuća – možete da se penjete i u patikama i u čizmama - sve što vam treba je volja.

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na www.eklinika.rs

(Telegraf.rs / Ordinacija)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima