Evo šta može da vam se dogodi ako rešite da odremate posle ručka!

Svi vole malkice da prilegnu posle ručka, ali ako želite da sačuvate svoje zdravlje bolje nemojte. Evo i zašto

  • 0

Ako ste osoba koja ima problema s kiselinom u želucu, nadutošću i grčevima, onda je velika verovatnoća da vaše probleme sa varenjem uzrokuju neki od ovih razloga:

Ako spavate na pogrešnoj strani tela skratićete sebi život (VIDEO)

Ne žvaćete hranu dovoljno dugo

Svaki zalogaj hrane trebalo bi da sažvakaćemo 30-50 puta, tvrde stručnjaci sa Univerziteta Vestčester u Pensilvaniji.

Prilegnete odmah nakon jela

Nakon što pojedete obrok i osetite kako energija odlazi na varenje unešene hrane, najradije biste se ispružili i malo "odmorili oči"? Ako vam je ovaj scenario itekako poznat, imajte na umu da biste tu želju za poslepodnevnim odmorom nakon jela trebali odložiti barem dva sata nakon što ste pojeli obrok. U suprotnom, možete izazvati povećano lučenje želudačne kiseline. Ležeći položaj nije dobar za varenje i želudačni sokovi ne mogu obaviti svoj posao kako treba. Ova navika može dovesti do želudačnih problema, a ne pomaže ni u borbi protiv neželjenih kilograma.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Britanski naučnici su nakon sprovedenog istraživanja 2009. godine zaključili da su neuroni iz međumozga odgovorni za taj osećaj umora koji osećamo nakon jela. Posmatrali su prehrambene navike hiljadu ljudi i rezultati su potvrdili da u mozgu postoje određene ćelije koje su odgovorne za našu aktivnost i neaktivnost. One se nakon obilnijeg jela blokiraju, što kod većine stvara osećaj umora i potrebu za spavanjem.

Preporuka je izbegavati jela koja sadrže puno šećera, ali i masna jela u kombinaciji sa ugljenim hidratima, jer to podstiče blokiranje neurona.

Stoga, ako posle ručka želite da ostanete budni i ne želite da se osećate umornim jedite, na primer, piletinu, zelenu salatu, povrće i što više svežeg voća.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/artur84 Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/artur84

Gutate previše vazduha dok jedete

Ispijanje napitaka kroz slamčicu, prebrza konzumacija jela i žvakanje žvakaćih guma mogu dovesti do toga da progutamo previše vazduha što će uzrokovati neke probavne smetnje.

Jedete obilne obroke

U proseku je potrebno oko 1-3 sata da se u potpunosti svari prosečan obrok. Ipak, ako konzumirate obilne obroke to vreme se produžava i može potrajati i oko 8-12 sati da se svari, zavisno od sadržaja masti i količine hrane. To za posledicu može imati povećani rizik za žučnu kesu i druge probleme vezane uz varenje.

(Telegraf.rs / Večernji)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA