Ovo POMERANJE SATA može da nas UBIJE! Ali, stvarno

Svakog zadnjeg vikenda u martu, ista horor priča – sat manje spavanja. No, jeste li znali da, pored toga što ćemo u ponedeljak biti umorni za školu ili posao, to baš loše utiče i na naše zdravlje?

  • 10

Krajem marta, svi smo primorani da pomerimo svoje časovnike na jedan sat unapred i jedino što nam preostaje jeste da gunđamo što moramo da ustanemo ranije. Međutim, ne razmišljamo o tome kakve to posledice letnje računanje vremena ima po naše telo.

SVE TEORIJE ZAVERE OKO POMERANJA SATA: I kakve to veze ima sa nama!

Evo šta se sve dešava sa vašim telom nakon pomeranja sata

Nažalost, istraživanja pokazuju da pomeranje sata nimalo nije dobro za nas. U prvoj nedelji nakon pomeranja sata rizik za moždani udar je povećan za nekih osam odsto!

Još gore je starijima od 65 godina, jer, kako deceniju dugo finsko istraživanje otkriva, čak 20 odsto više penzionera doživi šlog upravo u ovom periodu. Nažalost, često se sve završi fatalnim ishodom.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Do toga dolazi što naš unutrašnji mehanizam za protok vremena, takozvani cirkadijalni ritam, biva potpuno poremećen, jer je navikao na dvadesetčetvoročasovni ritam, a pomeranje sata direktno utiče na lučenje hormona.

To što nas teraju da budemo na poslu od 9 ujutro je TORTURA!

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Jednostavno, kao vrsta smo “podešeni” da reagujemo čak i na najminimalniju promenu u količini sunčeve svetlosti, a nikako nam ne prija da menjamo svoje uobičajeno vreme za odlazak na spavanje.

I ranija istraživanja dokazala su da letnje računanje vremena u telu pravi dar-mar, pa su zato vlade nekih država ukinule praksu pomeranja sata i zbunjivanja stanovništva. Ali, šta je tu je.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Da li je POMERANJE VREMENA štetno za naše zdravlje i da li ga treba ukinuti?

Srećom, nakon nekoliko dana naš organizam će se ipak navići i rizik od bolesti, uz zdravu ishranu i vežbanje, će se polako vratiti na normalu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    27. mart 2016 | 11:09

    Skrecete temu sa ekonomskog kraha u drzavi na kao pomeranje sata? Sad nam je pomeranje sata glavobolja a to sto 55 % naroda ne radi ,bez posla je,prazni novcanici,otpustanje na sve strane,siva ekonomija cveta,pravosudje ne radi...to nam nije glavobolja a pomeranje sata je glavobolja??

  • Protiv magije

    27. mart 2016 | 09:56

    Kad bih samo znala kome to prvo pade na pamet...

  • Filip

    27. mart 2016 | 12:05

    Odes jedan sat ranije na spavanje, odnosno u isto vreme kao pre pomeranja sata i ostanes ziv.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA