Da li može da se zatrudni tokom menstruacije?

Ukoliko ste u dilemi da li je seks tokom menstruacije siguran seks, sledeći put u naletu hormona i strasti pogledajte u papir na kom ste uradili par računskih operacija

  • 2

Dok neke žene pokušavaju da zatrudne, ima mnogo onih koje se drugog stanja plaše. U stvari plaše se neželjene trudnoće. Fascinira ovaj fenomen kojim je tvorac blagoslovio žene davši im moć da podare život drugom živom biću. Od trenutka kada spermatozoid oplodi jajnu ćeliju, pa do momenta kada dete dođe na svet - to je delo genija. Kompleksno delo koje ženama ne da mira posle seksa tokom menstruacije.

Da li je u trudnoći bezbedno imati seks?

SEKS U TRUDNOĆI: Da li sperma može da naudi bebi?

Koliko god da je trudnoća za neke žene sasvim prirodan i normalan proces, ona nosi i fiziološke i emotivne promene. Razmislite kako se oseća i šta bi trebalo da uradi žena koja ne želi da bude u drugom stanju, ali, nažalost, zatrudni. Da li treba da prekine trudnoću? Ili kroz šta prolazi žena koja želi dete, ali zbog nekih anomalija dete ne raste, i ona mora da abortira?

Svaka trudnoća je priča za sebe, a svaka žena ima svoje životne prioritete i planira kada će se ostvariti kao majka. No, događa se da žena zatrudni i nakon seksa tokom menstruacije, oslanjajući se na to da je tada nemoguće da se to dogodi.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Možda je to razlog što je u moru raznih i čudnih pitanja koja žene postavljaju svojim ginekolozima ubedljivo najčešeće: Da li je moguće zatrudneti u toku menstruacije?

Mnoge žene su u dilemi u vezi sa tim, posebno zato što nisu sigurne šta znače simptomi koje im telo šalje posle seksa tokom onih dana - da li se drugačije osećaju zbog hormona ili pak zbog trudnoće?

Odgovor na pitanje "da li žena može da zatrudni tokom menstruacije" je - potvrdan! I zavisi od dužine menstrualnog ciklusa.

Ciklus je definisan kao krvarenje koje se javlja na kraju ovulacije zato što oslobođenu jajnu ćeliju nije oplodio spermatozoid. Svakog meseca žena ima tendenciju da oslobodi jajašce 14. dana ciklusa, a pre toga nivo hormona se povećava kako bi se materica pripremila za potrncijalno oplodnje jajašceta. Kada do oplodnje ne dođe, sluzna obloga materice oljušti se 14 dana kasnije.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Menstruacija obično traje od dva do osam dana i javlja sa na 26 do 34 dana. Ovulacija se uglavnom odvija na sredini siklusa, i to je najplodnije vreme u toku menstrualnog ciklusa - iz jajnika se oslobađaju jajne ćelije i najveća je mogućnost za graviditet.

Međutim, u određenim okolnostima žena može da zatrudni i ukoliko ima seks tokom menstruacije. Najveća mogućnost za to postoji kod žena sa veoma kratkim menstrualnim ciklusom (vreme od 1. dana jedne menstruacije do 1. dana naredne), posebno ako on traje 22 dana. Kod njih ovulacija može da počne samo nekoliko dana nakon što im se završi ciklus. Pošto sperma može da preživi do šest dana - ukoliko imaju seks tokom menstruacije, postoji verovatnoća da je sperma prisutna i kada se završi ovulacija. I eto mogućnosti za začeće.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ali to može da se desi i ženama sa tzv. normalnim odnosno dužim ciklusima - i najverovatnije do njih dolazi kada se jajna ćelija i spermatozoid sretnu u jajovodu. Pod pretpostavkom da dobijate menstruaciju na 28 dana, između 12. i 16. dana jajna ćelija dostiže zrelost u jednom od jajnika. Ona se potom oslobađa u stomak i usisava je najbliži jajovod, gde može da preživi 24 sata, pa ukoliko u tom jajovodu postoji spermatozoid - on će oploditi jajnu ćeliju.

Sledeći put kada posumnjate da ste trudni nakon što ste uživali u seksu tokom onih dana, razmislite i izračunajte. Ili uradite test. Obratite se ginekologu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    22. septembar 2019 | 16:37

    ja ovu moju punim i nista

  • Gaga

    26. oktobar 2023 | 18:25

    Imala sam ciklus 2 dana pa jedan dan ne imala odnos i muz je svrsio posle toga opet sam imala ciklus i krvarenje naredna 4 dana dali mogu da zatrudnim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA