Da li je zdravije spavati u gaćicama ili bez njih?

Da li spavate u gaćicama ili vašoj intimnoj zoni tokom noći više prija sloboda? Dve lekarke imaju prave savete za vas

  • 5

Svi znamo za raspravu da li je za vaginu zdravije spavanje u donjem rublju ili bez njega. Dok neki tvrde kako žene ne bi trebalo da nose veš kako bi intimna regija mogla da diše, neki se s tim uopšte ne slažu. Dakle, ima li spavanje u gaćicama ikakve posledice za zdravlje vagine? Iako polemika konstantno traje,  istina je zapravo vrlo jednostavna.

Na ovih 5 načina možete OZBILJNO da povredite svoju vaginu

Evo kako da znate da ste zapatili vaginalne GLJIVICE i kako da ih se rešite!

Doktorka Meri Džejn Minkin, klinička profesorka akušertsva, ginekologije i reproduktivne nauke na Jejlu, i doktorka Loren Strajher, saradnica na studiji akušerstva i ginekologije na Univerzitetu Northwestern i autorka knjige "Sex Rx", o ovoj temi govore za BuzzFeed, prenosi net.hr.

I čini se kao ne postoji medicinski dokaz da je vašoj vagini potreban vazduh kako bi mogla da diše i proluftira se tokom noći, niti da je spavanje bez veša zdravije.

- Cela fama oko toga da će spavanje bez gaćica poboljšati zdravlje vaše vagine je još jedan zdravstveni mit - tvrdi Strajher. I zaista, ne postoje nikakvi naučni podaci ni dokazi koji pokazuju kako je za vaginu zdravije spavanje bez donjeg rublja i zapravo je sve stvar ličnog ukusa, objašnjava Minkin.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Zato ne treba da brinete jer će vaša vagina i dalje moći normalno da diše čak i kad spavate u donjem rublju. - A jedino što vašoj vagini zapravo ne dozvoljava da diše jesu najlonke bez pamučnih vlakana i užasno uske sportske ili kožne helanke. Ali žene ionako ne spavaju u toj odeći - tvrdi Minkin.

Dakle, sudeći prema mišljenju eksperata, spavanje u donjem rublju ne može uzrokovati niti pojačati gljivične infekcije niti upale - one najčešće počinju iznutra.

Gljivične infekcije uzrokuje prevelik rast prirodno stvorenih kandida gljivica, a upale su najčešće uzrokovane disbalansom vaginalnih bakterija. U oba slučaja problem počinje iznutra, a ne zbog spoljnih faktora, kao što je na primer spavanje u vešu, objašnjava Strajher.

Tako da je mišljenje kako spavanje u gaćicama uzrokuje ili pogoršava pomenute infekcije zapravo samo ogroman mit, tvrdi Strajher, a Minkin dodaje kako neki ljudi čak veruju da zbog spavanja u vešu mogu dobiti i sindrom toksičnog šoka - a to je takođe pogrešno.

Foto-ilustracija: Pixabay Foto-ilustracija: Pixabay

- Postoje primeri gljivičnih infekcija kod žena koje su nosile ekstremno uske helanke koje su im se urezivale u međunožje, zbog čega im se na tom mestu skupljala vlaga i koža je bila iritirana, ali to nam samo pokazuje da je veći problem uska odeća nego nošenje veša - tvrdi Minkin. Zato ne bi trebalo da nosite uske helanke, pogotovo kada je velika vrućina, ali zato nema razloga za brigu oko toga da li je spavanje u donjem rublju zdravo.

Takođe, verovatno ste već negde čule kako su pamučne gaćice bolje za vaginu nego sintetičke. Ali i ovde se zapravo radi tek o ličnom ukusu, a ne o zaključku potkrepljenom dokazima, tvrdi Minkin.

- Kad pogledate medicinsku literaturu, ne postoji pravi zdravstveni dokaz o postojanju razlike između pamučnog i sintetičkog donjeg rublja - objašnjava Strajher. Pamuk bi kod nekih žena mogao biti bolja opcija zato što je koža oko stidnih usana izrazito osetljiva, ali to pravilo ne mora važi i za druge.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Znači da vrsta gaćica zapravo nije važna, bar nema veze s materijalom, sve dok gaćice nisu ekstremno uske i neudobne. - Problem s tangama je ponekad taj što tanki deo zapne unutra i uzrokuje iritacije i ogrebotine na stidnim usnama i perineumu, ali tu je problem veličina gaćica, a ne gaćice kao takve - tvrdi Strajher. Tako da, ukoliko znate da je vaša koža dole izuzetno osetljiva, nemojte baš da spavate u najužim tangama i birajte opuštenije i šire modele gaća.

Ako pak možete najnormalnije da spavate u tangama i to vam uopšte ne smeta, onda nema potrebe da menjate navike, tvrdi dr Minkin. Ali, ukoliko primetite da vam određeno donje rublje ne odgovara i da vam je u njemu neudobno, onda ćete verovatno znati da nije baš najbolja ideja da ga nosite preko dana, a kamoli preko noći.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Zapravo najvažnija stvar koju bi svaka žena trebalo da nauči, a koju nam preporučaju stručnjaci, jeste da bi trebalo spavati u onome što upravo nama najviše odgovara.

Dokle god vam donje rublje u kojem spavate ne izaziva nikakve probleme, ne brinite se i nastavite da radite to što radite. I da, ukoliko vas gaćice iritiraju, proverite da li je uzrok iritacije možda u deterdžentu za rublje, omekšivaču ili sapunu koji koristite.

Naravno, u slučaju ozbiljnijih vaginalnih iritacija koje ne prolaze same od sebe svakako morate zatražiti savet ginekologa, koji može otkriti radi li se o vaginalnoj ili gljivičnoj infekciji ili je pak nešto potpuno bezazleno.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Vašoj vagini je potpuno svejedno da li spavate u gaćicama ili bez njih sve dok vam je udobno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    30. novembar 2016 | 13:11

    Nekad spavam sa, nekad bez gacica....:-)

  • BASA

    30. novembar 2016 | 13:26

    U , al ' vam je pitanje ! Bolje je " Da li je bolje Kupati se Uvece ili Ujutru " ? Bez obzira koji je godisnji period !

  • GEST

    30. novembar 2016 | 16:30

    Sve što smrdi mora da se luftira i tačka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA