≫ 

Težina i još 2 stvari na ROĐENJU određuju da li ćete patiti od ovih OPASNIH BOLESTI

Ukoliko čovek zna kakve je zdrvstvene predispozicije dobio rođenjem, veća je verovatnoća da će se sa njima uspešnije nositi i bolje živeti

  • 1

Zdravo se hranite, vežbate i ne nervirate se oko sitnica. Trebalo bi da budete veoma zdravi, zar ne? Nadajmo se da je tako. No, geni uvek igraju veliku ulogu kada je reč o zdravlju.

Iznenađujući rezultati: Ovo je idealno vreme za trudnoću

MRAČNA STRANA DOJENJA: Za bebu nema ničeg boljeg od majčinog mleka, ali telo žene prolazi kroz pakao!

Dok vam porodična istorija može otkriti koje ste sve zdravstvene rizike nasledili, tako stvari poput koje ste dete po redu rođenja, sa kojim težinom ste rođeni i koliko je vaša mama imala godina kada vas je dobila.

Ovo su tri aspekta zdravlja koja mogu biti predodređena vašim rođenjem.

Ako ste na rođenju bili teški više od 4,5 kilograma ili manje od 2,72...

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

... imate veći rizik za probleme sa vidom, sluhom ili kognitivne probleme u srednjim godinama. Istraživači Univerziteta Mančestera kažu da kognitivni i senzorni problemi mogu proisteći iz toga što beba ne dobija dovoljno hrane pre rođenja ili zbog abnormalne količine hormona rasta koji utiču na neurosenzorni razvoj.

Ako ja vaša majka imala više od 30 godina kada vas je rodila...

Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

.. imate veći rizik od depresije, anksioznosti ili povećanog stresa u dvadesetim i kasnije ako ste žena, prema studiji iz Američke psihološke asocijacije. Odrasle žene čije su majke imale više od 30 kada su ih rodile prijavile su viši nivo stresa od onih čije su majke bile mlađe. Takođe, žene čije su mame imale 35 ili više kada su ih rodile bile su anksioznije i depresivnije nego žene sa mlađim majkama. Autori studije imaju teoriju da veza majka-ćerka pati od starosnog jaza od 30 godina, koji čini odnos napetim i izaziva dodatni stres.

Starije majke imaju veće šanse da razviju ozbiljne zdravstvene probleme kada su njihove ćerke još relativno mlade, a to bi moglo da doprinese stresu i depresiji, kažu istraživači. Zanimljivo, izgleda da su muškarci na sve to imuni. Budući da su manje šanse da će se starati o bolesnoj ili staroj majci, muškarci su i manje ugroženi.

Ako ste prvorođeno dete...

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

... veće su šanse da budete gojazni nego vaša braća i sestre, navodi se u studiji u kojoj je učetvovalo više od 13.000 parova sestara iz Švedske. Nakon analize podataka iz sestrinskih parova, naučnici su otkrili da prvorođene imaju 29 odsto veće šanse da bude gojazne i 40 odsto veće šanse da budu gojaznije od svojih mlađih sestara.

A ni muškarci prvenci se nisu izvukli - ranije istraživanje otkrilo je iste trendove i među prvorođenim dečacima. Istraživači kažu da to možda ima veze sa prokrvljenošću posteljice. Tokom prve trudnoće uži krvni sudovi posteljice ne mogu da propuste onoliko hranljivih materija kao u kasnijim trudnoćama.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA