KADA DOĐE SMRTNI ČAS: Geni otkrivaju u koliko sati ćemo umreti

Naučnici su otkrili varijaciju gena koja utiče na ljudsko telo toliko snažno da čak predviđa period u toku dana kada je najverovatnije da će neka osoba da napusti ovaj svet

  • 1

Američki istraživači varijaciju "gena smrti" otkrili su sasvim slučajno dok su istraživali razvoj Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Pratili su obrasce spavanja kod 1.200 zdravih šezdesetpetogodišnjaka, i na godišnjem im radili neurološke i psihijatrijske procene. U blizini gena koji se u struci naziva "Period 1" pronašli su jedan molekul koji za bazu ima aminokiselinu adenin (A) ili guanin (G). Rezultati objavljeni u časopisu "Annals of Neurology" pokazali su da oni s genotipom AA imaju tendenciju da se bude oko jedan sat ranije od onih s GG, dok se oni s genotipom AG bude između AA i GG.

Međutim, ono što je bilo posebno zanimljivo jeste to da bi oni sa AA ili AG genotipom u proseku preminuli oko 11 sati ujutru, dok bi oni s GG genotipom umrli oko 6 sati po podne.

Naučnici se nadaju da bi ovi novi rezultati s vremenom mogli da počnu da se primenjuj kod bolesnika koji su pretpeli moždani ili srčani udar. Posebno bi bilo važno unapred znati u koje doba dana je za njih najefikasnije da uzimaju lekove, ali i koji su to rizični periodi u kojima bi lekari trebalo dodatno da motre na pacijente u bolnicama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA