Muškarcima koji puše brže opada mentalna sposobnost

Muškarci koji puše pate od bržeg gubitka moždanih funkcija od nepušača njihovih godina. Njihova kognitivna sposobnost opada brže nego nekome ko je 10 godina stariji i izbegava duvan, tvrde britanski naučnici.

  • 2

U velikoj, dugoročnoj studiji, britanski naučnici su otkrili da postoji veza između opadanja kognitivnih sposobnosti i pušenja kako kod žena, tako i kod muškaraca, te da je ova navika vezana za kognitivne teškoće koje počinju da se pojavljuju već u 45. godini.

Istraživanje pokazuje da postoji već veliki broj dokaza o dugoročnoj opasnosti od pušenja. Prema ovoj navici svetska zdravstvena organizacija se odnosi kao prema jednoj od najvećih pretnji javnog zdravlja sa kojom se svet ikada susreo.

Pušenje prouzrokuje rak pluća, koji je najčešće fatalan, kao i druge hronične respiratorne bolesti. Ono je takođe i najveći faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.

- Svesni smo bili da je pušenje faktor rizika respiratornih oboljenja, raka i kardiovaskularnih bolesti, ali ova studija pokazuje da pušenje ima i štetan uticaj na kognitivne sposobnosti i to je već evidentno u 45. godini života - rekla je Severin Sabija sa londonskog koledža, koja predvodi ovu studiju.

U intervjuu za Rojters ona je rekla da polovi različito reaguju na duvanski dim i da se to možda može objasniti većom količinom duvana koju su muškarci unosili u sebe ili činjenica da je značajno manji procenat žena koji je bio uključen u ovo istraživanje.

Sabijin tim tražio je moguće veze između istorije pušenja i pada kognitivnih sposobnosti u prelasku iz srednjih godina u starost na osnovu podataka od 5.099 muškaraca i 2.137 žena koji učestvuju u projektu pod nazivom Vajthol 2. Prosečna starost onih koji su deo studije je bila 56 godina, kada su uradili prvu kognitivnu procenu.

Studija je sprovela šest kognitivnih procena na onima koji puše preko 25 godina i tri kognitivne procene na onima koji puše preko 10 godina i otkriveno je da je pušačima kognitivna sposobnost opala brzo kao nepušačima koji su 10 godina stariji od njih.

- Muškarci pušači u pedesetim godinama života pokazuju slične kognitivne sposobnosti kao i muškarci nepušači koji nisu nikada pušili u šezdesetim –  objasnila je Sabija.

Ona takođe nalazi da muškarci koji su prestali da puše 10 godina pre nego što se obavilo prvo kognitivno ispitivanje i dalje su u riziku od pada kognitivnih sposobnosti. Oni koji su jako davno prestali da puše nisu pokazali pad moždanih funkcija i kognitivnh sposobnosti.

Sabija je rekla da je potrebno više istraživanja kako bi se otkrilo zašto postoji razlika između muškaraca i žena u ovoj studiji i da se pogleda u mogući mehanizam koji može biti povezan sa padom moždanih sposobnosti i pušenja.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kijseree

    25. mart 2012 | 07:32

    Alta, nisi oguglala i to vidim kad pročitam ono što si nlipsaaa, sećam se i tvojih ranijih postova kojih sada nema, šta li si uradila sa njima, ti odlično primećuješ. Ne dozvoli sebi da oguglaš, previše si mlada da bi se prepustila i pustila da stvari idu svojim tokom koje je odredio neko drugi.Najzad, i ako ne pišeš o tome jer ne voliš, ti čitaš i reaguješ, to puno znači. Ivana, nisam ja ni na koga ljuta, samo čitam okolo i posmatram.Ovo oko pisanja, stvarno postoje oni koji mesecima ne napišu ni reč, ja ne mogu nikoga naterati da piše niti mi pada na pamet, samo ne vidim svrhu da ih držim ovde a kad neko udje' nailazi mesecima na isti naslov. Samo mislim da se mogućnosti blogovanja ne koriste.Recimo da kod mene komentari nisu proporcionalni broju koliko je puta pročitan post, tamo gde sam mislila da će mnogi reagovati nisu. I ne radi se o tome da mi fale komentari nego gde je reakcija?!Nije tačno da ono što nećeš da vidiš i ono o čemu nećeš da pričaš (uslovno) ne postoji. U stvari mi smeta ta nezainteresovanost, kako rekoh i online i offline.I da, nije potrebno poimence, dok neko baš ne pretera u nečem neprihvatljivom ali je potrebno ukazivati. I na dobro i na loše. Tako se razvijamo i ne stojimo u mestu. O čemu god da se radi.

  • Robinson

    23. mart 2012 | 20:28

    U principu aizvsi od toga šta konkretno želite da razvijate i na koji način. Ako želite da razvijate asinhrono učenje (za razliku od sinhronog) možete početi i sa samim LMS-om koji odaberete (Moodle, Dokeos, Claroline) koji Vam omogućavaju da definišete learning path i da kasnije nastaviš sa razradom. Ako po izradom kursa podrazumevate kreiranje simulacije i individualno učenje, preporučujem za početak Articulate Presenter koji se nastavlja na PowerPoint. Mnogo ljudi zaboravlja da uz pravilnu primenu dizajna predavanja, nije bitno koji je alat koji se tehnički koristi. Za početnike je možda najlakše da počnu sa PowerPointom jer je dostupan širem krugu i omogućava prilično lako kreiranje LMS kursa za samostalno učenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA