Deset razloga koji će vas motivisati da smršate

Gojaznost predstavlja najbrže rastući zdravstveni problem u svetu. Prekomerna telesna težina podstiče pojavu mnogih bolesti koje su opasne po život. Upravo zbog toga trebalo bi da vodite računa o svojoj kilaži

  • 0

U svetu je sve više gojaznih ljudi. Prekomerna telesna težina smatra se najbrže rastućim problemom. Gojaznim ljudima se smatraju žene koje imaju 30 odsto i muškarci koji, od ukupne telesne težine, imaju 25 odsto masti. Preterana kilaža može loše da utiče na zdravlje jer podstiče mnoge bolesti koje su opasne po život. Upravo zbog toga donosimo vam spisak deset stvari zbog kojih treba voditi računa o svojoj težini:

Dijabetes tipa 2

Gojaznost je jedan od čestih uzroka dijabetesa tipa 2. Istraživanja su pokazala da povećana telesna težina uveliko povećava rizik od šećerne bolesti. Nekontrolisani dijabetes dovodi do ozbiljnih komplikacija poput infarkta, moždanog udara, slepila, otkazivanja bubrega, oštećenja nerava i amputacija ekstremiteta.

Infarkt

Gojaznost i prekomerna težina su povezani sa nekoliko faktora koji povećavaju rizik od infarkta. Abdominalna gojaznost je jedan od faktora koji dovodi do bolesti srca.

Visok krvni pritisak

Prekomerna telesna težina izaziva povišen krvni pritisak. Mršavljenje dovodi do normalizacije krvnog pritiska, pa nije ni čudo što doktori preporučuju osobama koje pate od hipertenzije da paze na svoju kilažu.

Spavačka apnea

Gojaznost rezultira i bolešću koja se naziva spavačka apnea. Osoba ne može normalno da spava, a pritom i hrče. U pitanju je respiratorni problem zbog kojeg se disanje povremeno prekida tokom sna, spavač se budi i tokom dana nije u stanju da normalno obavlja normalne aktivnosti.

Povišen holesterol

Jedna od velikih opasnosti koje prete gojaznim osobama je povišen holesterol. Kod gojaznih osoba se povećavaju nivo tiglicerida i lošeg holesterola (LDL) u telu. Gojazni ljudi generalno imaju nizak nivo "dobrog" holesterola (HDL). Visok nivo LDL-a i nizak nivo HDL-a su glavni uzroci ateroskleroze koja rezultira suženjem krvnih sudova, što dovodi do infarkta.

Giht

Gojazne osobe su u četvorostruko većoj opasnosti od gihta, bolesti koja pogađa zglobove, u odnosu na osobe koje su normalne težine. Kod osoba koje boluju od gihta nivo urinarne kiseline u krvi je povećan i to dovodi do bola, crvenila i upale zglobova. Mršavljenjem se smanjuje nivo urinarne kiseline u krvi.

Problemi sa jednjakom

Gojaznost je česta kod osoba koje pate od gastroezofagijalnog refluksa. Ona ga dodatno pogoršava jer abdominalna mast vrši pritisak na prsten mišića koji se nalaze na dnu jednjaka, cevi od 10 centimetara koja povezuje grlo sa želucem i koja sprečava vraćanje želudačne kiseline. Ovo dovodi do gorušice.

Osteoartritis

Zbog gojaznosti se povećava pritisak na zglobove poput kolena, što dovodi do razvoja osteoartritisa. Prekomerna telesna težina ozbiljno oštećuje zglobove.

Rak

Medicinska istraživanja pokazuju da gojaznost igra veliku ulogu u razvoju raka i da gojazne osobe imaju veće šanse da obole  od raka creva, dojke i jednjaka.

Usporen rad srca

Povišena telesna težina je usko povezana sa lošijim radom srca.

( T. M. / klix.ba )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA