Ljutim feferonkama protiv raka

Ljute feferone mogu da smanje rizik razvoja raka prostate, objavili su naučnici u nemačkom stručnom medicinskom časopisu “Aerzte-Zeitung”

  • 1

Grupa američkih farmakologa tvrdi da sastojak u ljutim papričicama - kapsaicin ima antikancerogene efekte kod tumora pankreasa i prostate.

 

Studije su pokazale da kapsaicin, sastojak koji feferonima daje karakterističnu ljutinu, izaziva programiranu ćelijsku smrt (apoptozu) kancerogenih ćelija prostate i pankreasa. Inače, apoptoza je normalan proces koji omogućava da se oštećene ćelije redovno uklanjaju.

 

 

Američki naučnici su miševima s rakom prostate davali kapsaicin koji je efikasno napao kancerogene ćelije, posle čega je došlo do izumiranja tumorskih ćelija i znatnog smanjenja veličine tumora.

 

- Odrasli pacijenti bi trebalo da uzimaju oko 400 miligrama kapsaicina tri puta sedmično, odnosno od tri do osam ljutih papričica - savetuju naučnici koji veruju da bi rezultati istraživanja uskoro mogli da dovedu do proizvodnje derivata kapsaicina kao novog "pametnog" citostatika.

 

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilijana

    15. april 2013 | 14:33

    Ja ove ljute imam na terasi. Vrlo su dekorativne i zadovolje moje potrebe tokom godine za ljutinom. Uzgajam ih tako sto kupim rasad sad kad je toplo. pozdrav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA