POSNO ROŠTILJANJE: Prvomajski uranak za one koji žele bogougodan provod

Riba na roštilju, čorba u kotliću, povrće na žaru... Mnogi pravoslavci drže Veliki post i neće biti u mogućnosti da se prepuste sveopštem uživanju u mesištu za Praznik rada

  • 1

Pošto se ove godine potrefilo tako da Prvi maj pada pre uskršnjih praznika, mnogi pravoslavni hrišćani neće želeti da prekrše post. Ipak, to nije razlog da propuste dobru zabavu u prirodi uz odličnu hranu. Evo šta vam je sve neophodno za fantastičan, a opet bogougodan provod.

Kotlić

Ukoliko želite da spremate hranu u kotliću, najbolji izbor su riblja čorba, paprikaš ili posni pasulj. Cene kotlića kreću se od 1.500 dinara za one manje, dok je nešto veće i kvalitetnije moguće naći već od 50 evra.

Isto tako, možete sebe i svoje društvo da častite grilovanim povrćem ili ribom. Cene roštilja i ogreva navedene su u jučerašnjem tekstu posvećenom mrsnom prvomajskom uranku.

Riba

Šaran se u ribarnicama kreće od 450 dinara za kilogram. Soma je na ribljim pijacama moguće pronaći za 600 dinara ucelo ili 800 dinara za filete, štuka koja nije iz krivolova otprilike košta oko 600 dinara za kilogram, dok je kilogram bele ribe nepohodno izdvojiti oko 250 dinara.

Što se roštilja tiče, najbolji izbor su smuđ (ali požurite, pošto kreće sezona krivolova), šaran, som (pangasijus), oslić, kečiga, pastrmka ili, ako baš imate para, morske poslastice poput orade ili brancina. Cene variraju od proizvođača i uvoznika.

Povrće

Pošto mu nije sezona, kilogram patlidžana iz uvoza moguće je nabaviti već za 150 dinara po kilogramu, tikvice su oko 180 dinara, šampinjoni oko 350 dinara kilogram, a bukovače variraju od 600 dinara za gajene, dok su one "s bukve" od 800 dinara po kilogramu.

Prolećne pijace pune su mladog crnog i belog luka (dvadesetak dinara za vezicu), sremuša, zelenih salata svih vrsta, rukule, rotkvica, a ko želi, može da nabavi i nešto skuplji paradajz.

Pasulj

Kilogram pasulja moguće je naći već od 160 dinara, a ako ste odlučili da ga spremate "na vodi", i to u kotliću, ne zaboravite da sa sobom ponesete luk, zelen, brašno i sve ostale neophodne dodatke.

Naravno, dovitljiviji i veštiji kulinari mogu da smisle i neka druga posna jela koja se mogu spremati u prirodi, poput kupusa ili gulaša od povrća. Sve u svemu, baš kao i za svaki drugi, i za ovaj mundani praznik važno je vreme provesti sa najmilijima i uživati u svakom slobodnom danu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA