Nedovoljno sna izaziva rak!

Muškarci koji pate od nesanica i drugih poremećaja spavanja povećavaju sebi rizik za razvoj tumora prostate

  • 0

Poremećaj spavanja udvostručuje rizik od razvoja raka prostate, objavili su islandski naučnici u časopisu "Cancer Epidemology, Biomarkers & Prevention".

- Poremećaji spavanja vrlo su česti u modernom društvu i mogli bi da imaju ozbiljne zdravstvene posledice. Poznato je da su žene s poremećajima u spavanju pod povećanim rizikom pojave raka dojke, ali se do sada manje znalo kakvu ulogu ti poremećaji imaju u razvoju raka prostate - napisala je Lara Sigurdardotir, vođa istraživanja.

Pošto su ranija istraživanja dala kontradiktorne rezultate u vezi sa poremećajem spavanja, posledicama rada u noćnim smenama i raka prostate, Sigurdardotir i njene kolege sa Univerziteta u Rejkjaviku krenuli su u novo istraživanje u koje su uključile 2.102 muškarca stara između 67 i 96 godina.

Među ispitanicima 8,7 odsto njih je prijavilo teške poremećaje u spavanju, a još 5,7 odsto vrlo teške poremećaje. Muškarci su praćeni pet godina i u tom razdoblju 6,4 odsto ih je obolelo od raka prostate.

Nakon što su rezultate prilagodili starosti ispitanika i isključili ostale faktore rizika, naučnici su zaključili da muškarci s poremećajima spavanja imaju 1,5 do dva puta veći rizik za razvoj raka prostate nego osobe koje nemaju problema sa spavanjem.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA