ZELENA SALATA: Tri super recepta za negu lica

Zelena salata, pored toga što je zdrava za jelo, ima i odličnu primenu u lepoti. Naime, ova namirnica je odličan saveznik kada je u pitanju nega lica

  • 0

Zelena salata je dijetalna namirnica bogata vlaknima koja pomažu u snižavanju ho­lesterola i koja je dobra kod prevencije zatvora. Međutim, manje se zna da je ova namirnica i odličan saveznik lepote. Iako se sastoji od 95 odsto vode, njeno blagotvorno dejstvo je jako jer je bogata vitaminima i mineralima.

Od minerala ima najviše kalcijuma, magnezijuma i gvožđa, a od vitamina se izdvajaju vitamin C, svi vitamini grupe B kao i vitamin E. Svi oni štite organizam od slobodnih radikala i po­voljno utiču na obnovu i vitalnost kože. Upravo zbog toga, autorka knjige "S pijace na lice", Meri Novosel, preporučuje tri recepta sa zelenom salatom koja će vam pomoći da zadržite mladost na vašem licu što je duže moguće.

Obloge za visoku vlažnost kože

Stavite par svežih listova zelene salate u vrelu vodu, ocedite ih i ostavite da se ohlade. Stavite na lice dva do tri sloja listova i pustite da deluju oko dvadeset minuta. Obloge možete da stavljate dva puta nedeljno, naročito nakon sunčanja ili izlaganja suvom vazduhu klima-uređaja.

Losion protiv bubuljica i crvenila kože

Sastojci:

30 grama listova zelene salate

pola kašike glicerina

200 ml vode

Priprema:

Listove prokuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta. Nakon toga vodu procedite, pomešajte listove sa glicerinom i losion za kožu, posebno za vrat i lice, je gotov. Pripremljeni losion od zelene salate može da se koristi dva do tri dana. Čuvajte losion u frižideru u tamnoj boci. Ovaj losion nanosite na kožu ujutro i uveče pomoću vate.

Maska protiv dubokih bora

Sastojci:

par listova zelene salate

jedna kašika biljnog ulja

jedna kašika soka od limuna

Priprema:

U blenderu usitnite listove zelene salate, a kada dobijete kašu pomešajte salatu s uljem i limunovim sokom. Smesom namažite lice i vrat i držite masku oko dvadeset minuta. Isperite zatim najpre hladnom pa mlakom vodom. Masku koristite dva puta nedeljno.

( T.M. / ordinacija.hr )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA