Ako nedovoljno spavate, brže ćete ostariti

Ukoliko patite od nesanice ili jednostavno birate da ne spavate minumum sedam sati tokom svake noći, budite spremni da će se to odraziti na vašem licu

  • 1

Istraživanje sprovedeno u SAD sugeriše da manjak sna rezultira ubrzanjem procesa starenja kože.

Naučnici s Univerziteta “Case Western Reserve” sproveli su kliničko istraživanje uz učešće 60 ispitanica starih od 30 do 49 godina. Da bi utvrdili nivo starenja kože istraživači su koristili sistem po imenu “Scinexa” koji se zasniva na podacima o prisutnosti bora i nejednakoj pigmentaciji i smanjenoj elastičnosti kože.

U proseku je kod žena koje su dovoljno spavale taj indeks iznosio 2,2, a kod njihovih vršnjakinja čiji je spavanje uglavnom bilo prekratko indeks je bio dvostruko lošiji i iznosio je 4,4. Takođe se pokazalo da manjak sna usporava oporavak od opekotina nastalih izlaganjem sunčevim zracima, kao i drugih oštećenja kože.

Naučnici objašnjavaju da nedovoljno trajanje sna može da oteža normalnu proizvodnju melatonina, prirodnog antioksidansa presudnog za zdravlje kože.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    24. jul 2013 | 00:11

    Kako da spavam sedam sati kada moram da radim dva posla da platim stan, struju, hranu itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA