Hrana za savršenu kožu

Održavati kožu negovanom, nežnom i blistavom izuzetno je važno mnogim ženama. Zato bi trebalo da znate koje su to najbolje namirnice za održavanje lepote

  • 0

Hrana koju unosimo u toku dana, ne samo da utiče na zdravlje već se njena dejstva velikim delom reflektuju i na lepotu. Negovana i besprekorna koža važan je deo celokupnog izgleda, ali to umnogome zavisi od namirnica koje unosimo tokom dana. Stoga, ukoliko želite da imate nežnu, čistu i pre svega zdravu kožu, ove poslastice bi trebalo da se nađu što češće na vašem tanjiru.

Avokado

Avokado se koristi u brojnim proizvodima za ulepšavanje, a njegova kora, kao i sam plod, su izuzetno bogati vitaminom B. Nijancin je vrlo važan za glatku i zdravu kožu, a od velike je pomoći kod iritacija, crvenila i nadutosti. Ako izaberete ovo voće, možete ga jesti u salati, piti kao gusti sok ili pak od njega možete da napravite masku za lice u koju ćete dodati i druge prirodne sastojke kako bi poboljšali sveukupni izgled kože.

Bobičasto voće

Vitamin C je još jedan nužan sastojak za zdravu kožu, a bobičasto voće je bogato upravo njime. Od jagoda pa sve do kupina, vitamin C pomaže u izgradnji kolagenskih vlakana i koži daje mlađi izgled. U bobicama se takođe nalazi visok nivo antioksidansa, a oni su ključni sastojci prilikom raznih upala. Bez obzira da lih jedete sveže ili pijete poput prirodnog soka, bobičasto voće pravo je sredstvo za svežiji i mladalački izgled kože.

Bademi

Masne kiseline koje se nalaze u bademima pomažu u održavanju ćelijskih membrana te pomažu u otklanjanju štetnih toksina iz tela. Takođe imaju ulogu da zadržavaju vodu u organizmu što koži lica i tela daje zdraviji izgled. Osim toga, zdrava ulja i masnoće u bademima, ali i u drugim orašastim plodovima, potpomaže celokupno zdravlje srca i održavanje zdrave telesne težine.

Sveži sir

Sveži sir sadrži selen i vitamin E koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, ali u organizam unosi i visok nivo antioksidansa koji osiguravaju zdraviji izgled kože. Neka istraživanja pokazuju kako sveži sir može da spreči određene vrste karcinoma, ako se jede kao deo zdrave i uravnotežene ishrane.

Krompir

Pečeni krompir organizmu može da obezbedi visoku i pre svega potrebnu količinu bakra, što koži daje zdrav sjaj. Visok nivo cinka i vitamina C stvaraju elastin u koži zbog čega će u svako doba dana izgledati mlado, sjajno i blistavo.

Zdrave žitarice

Iako žitarice koje imaju nizak glikemijski indeks uzrokuju rast šećera u krvi, celovite žitarice nalaze se na dnu tog spiska, a to znači da će u velikoj meri pomoći u održavanju mladolikog i zdravog izgleda. Svakako proverite jesu li žitarice bogate vlaknima jer će upravo takve dati najbolje rezultate po izgled vaše kože.

Jogurt

Bogat proteinima, jogurt pomaže u čvrstoći i elastičnosti kože. Grčki jogurt je čak korisniji po pitanju kože jer sadrži više od dva puta veću količinu proteina te je i bogat vlaknima. Osim što ima nizak nivo kalorija, jogurt ima još jednu dodatnu prednost - dolazi u više ukusa jer u njega uvek možete da stavite bobičasto voće i med kako biste ga zasladili.

Semenke lana

Ako ne volite ribu ili druge namirnice koje su bogate masnim kiselinama omega-3, laneno ulje je savršen izbor za vas. Visok nivo omega-3 pomaže u hidratizaciji kože, otvara pore i sprečava pojavu akni. Zdrava ulja koja se nalaze u semenkama lana koži vraćaju prirodan sjaj i pružaju zdravstvene prednosti za mladoliku i blistavu kožu.

Paprika

Zelena, žuta, narandžasta i crvena pa paprike ne samo da izgledaju šareno i zabavno na tanjiru, one takođe pomažu u otklanjaju tamnih kolutova oko očiju. Karotenoidi, antioksidansi u paprikama, odlična su prevencija protiv bora, a takođe pomažu u smanjenju bora. Ako ih jedete redovno, koža će izgledati mlađe i zdravije.

Mango

Mango pomaže celokupnom izgledu i zdravlju kože  jer sadrži više od 80odsto dnevne potrebne količine vitamina A, a odlično služi i za održavanje kože, posebno po pitanju izgleda i nege. Visok nivo antioksidansa takođe pomaže u borbi protiv slobodnih radikala pa se umanjuje šansa za prerano pojavljivanje znakova starenja kože, a osim toga, mango ima nizak nivo kalorija.

(T.M. / mojezdravlje.ba )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA