Vežbanje tera stres i depresiju

Da je fizička aktivnost važna, to svi znaju. Međutim, sada je dokazano da vežbanje zaista može da nam pomogne da se rasteretimo od svih svakodnevnih pritisaka koji deluju na našu psihu

  • 1

Časopis “Journal of Neuroscience” objavio je rezultate novog istraživanja koji pokazuju da fizička aktivnost dovodi do ublažavanja anksioznosti i napetosti.

Američki naučnici s Univerziteta Prinston su svoje eksperimente sproveli na miševima podeljenim u dve grupe, zavisno od stepena telesne aktivnosti. Pokazalo se da su životinje koje su bile telesno aktivnije formirale više novih ćelija mozga zaduženih za izlučivanje neurotransmitera po imenu GABA.

Poznato je da GABA ima smirujući efekat na mozak, što dovodi do smanjenja anksioznosti. Naučnici dodaju da brojni lekovi za anksioznost svoje delovanje zasnivaju upravo na podsticanju izlučivanja tog neurotransmitera. U novoj studiji je, takođe, potvrđeno i da pozitivan efekat vežbanja na izlučivanje GABA neurotransmitera traje duže od 24 sata.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA