Kako da oterate nesanicu u nekoliko jednostavnih koraka

Umor i razdražljivost nisu jedine posledice besanih noći

  • 11
Spavanje na stomaku Foto: Shutterstock

Baš kao što mu treba vazduha i hrane, našem telu potrebno je i dovoljno kvalitetnog sna. Osim što će nas narednog dana učiniti umornim i razdražljivim, nedostatak sna na duže staze i te kako utiče na naše zdravstveno stanje.

Kontinuirana nesanica može se pre svega odraziti na imunološki sistem. Telo nije u stanju da se odupre virusima, treba mu više vremena da se izbori sa bolestima, a udružena sa drugim faktorima, nesanica povećava i rizik od hroničnih bolesti kao što su dijabetes i kardiološka oboljenja.

Nedostatak sna učiniće i da mozak funkcioniše umanjenih kapaciteta - otežana je koncetracija kao i mogućnost usvajanja i učenja novih stvari. Nisu isključene konstatne promene raspoloženja, razdražljivost i emocionalna nestabilnost.

Spavanje Foto: Pexels / Andrea Piacquadio

Sedam do devet sati noćnog sna za osobe između 18 i 65 godina opšta je preporuka kako bi mozak i telo obnovili svoje funkcije i nastavili da funkcionišu normalno. No, svi oni koji su iskusili besane noći znaju da je to lakše reći nego postići, posebno u trenucima stresa i briga.

Jana PR, devojka trci Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Jana/Shutterstock

Ukoliko ne postoje neki ozbiljniji poremećaji spavanja poput apneje, pokušajte na sledeće načine da regulišete problem. Pre svega zaboravite na popodnevno dremanje na kauču! Zatim svako veče idite na spavanje u tačno određeno vreme, budite se svako jutro u isto vreme, a ovog rasporeda držite se i vikendom. U večernjim časovima izbegavajte sve aktivnosti koje vas “dižu” i razbuđuju uključujući i dinamične fizičke aktivnosti. Preporuka je i da se izbegava alkohol, kafa, napici sa kofeinom kao i teška, začinjena jela nekoliko sati pred vreme za spavanje. Pokušajte da se uspavate nekim opuštajućim aktivnostima poput čitanja, meditacije ili tople kupke.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z nl

    25. jul 2020 | 12:16

    Malo sexa i bolje se spava😂

  • Jelena

    25. jul 2020 | 16:25

    Idi, idi nesanice, da ne vidim tvoje lice...

  • Ivica

    25. jul 2020 | 17:49

    Jadan ja sa mojim spavanjem,legne u 23h probudim se 01h30',posle opet zaspim do 03h i 30',posle budenje i spavanje do 05h i 30',eto to je sleep apneja,a onaj aparat (kasetofon) za spavanje ne mogu drzati,pa dokle budem mogao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA