≫ 

Baterije, vatromet, sijalice i još 8 stvari koje ne smete da bacate u đubre

U Srbiji se 97 odsto otpada nalazi na deponijama, što je najmanje ekonomična i ekološki opravdana opcija za upravljanje otpadom. Ne budite lenji, pročitajte koje stvari morate da reciklirate i tako sprečite zagađenje životne sredine

  • 6

Baterije, farba, motorno ulje i baštenske hemikalije samo su neke od stvari koje nikako ne smemo da bacamo u kantu za đubre jer mogu da zagade našu planetu.

One su SMRT za našu Zemlju: 8 stvari koje ODMAH možete da promenite kako biste sačuvali planetu od zagađenja (VIDEO)

U ovoj evropskoj zemlji se UVOZI ĐUBRE, i još se uzima mnogo dobra lova za to!

Postoji lista predmeta iz domaćinstva, koje je bolje reciklirati ili odložiti sanitarnim radnicima. U suprotnom postoji opasnost da otrovne supstance dođu u lanac ishrane.

Foto: Pixabay

Baterije

Mnoge baterije sadrže toksične hemikalije poput žive, nikla i kadmijuma. Čak i kada su potpuno iskorišćene, one su i dalje prepune štetnih materija. Ako završe na deponiji, te hemikalije mogu da iscure u zemlju ili vodovodni sistem. Dotrajale punjive ili alkalne baterije odložite do posebnih kontejnera za reciklažu, koje možete pronaći u komšiluku.

Farba

Boje i lakovi zahtevaju posebno odlaganje jer su zapaljivi i otrovni, oni se posebno recikliraju tek kada se potpuno isuše.

Motorna ulja

Ako sami menjate ulje u automobilu, nikad ga ne bacajte u đubre, jer zapaljiva i toksična supstanca može zagaditi vodu i zemlju. Umesto toga, odnesite iskorišćeno ulje u lokalnu prodavnicu automatske popravke, koja ga može očistiti i ponovo koristiti.

Foto: Telegraf

Elektronika

Ovde spadaju uređaji od televizora sa ravnim ekranom do pametnih telefona. Svi ovi tehnički dodaci sadrže teške metale, kao što su olovo i kadmijum, koji mogu biti otrovni za životnu sredinu ako se bace. Kako elektronika ne bi završila na otpadu, možete pozvati firme koje se bave reciklažom i još ćete zaraditi od starih pokvarenih uređaja.

Toplomeri

Živa u starinskim meračima temperature može biti veoma opasna po zdravlje ukoliko se razbiju. Savetujemo vam da koristite savremen toplomere i raspitajte se gde bi mogli da odložite stari.

Lekovi na recept

Nemojte bacati u WC šolju neiskorišćene lekove, jer može nauditi vodenom život. Umesto toga, pronađite bezbedno mesto za unos svojih starih i neiskorišćenih recepta.

Foto: carina.rs

Sijalice

Flurescentne i štedljive sijalice sadrže toksične hemikalije, ali su obične i halogene sijalice nebezbedne za bacanje. Flurescentne sijalice (CFL) sadrže živu, opasan element koji se ne sme odložiti u smeće zbog negativnog uticaja na životnu sredinu.

Baštenske hemikalije

Herbicidi, pesticidi, đubriva... Najbolje je ne koristiti ih uopšte, ali ako ih već imate probajte da ostatak hemikalija date nekome drugom da ga iskoristi ili ih odnesite u reciklažni centar.

Detektori dima

Ovi detektori poseduju malu količinu radioaktivnog materijala koji im pomaže prilikom otkrivanja dima. Oni moraju da se recikliraju kod proizvođača ili kod sprecijalizovane firme koja se bavi ovim poslom.

Vatromet

Nivo opasnosti je očigledan. Pre bacanja bilo kakve pirotehnike potopite ih u vodu i neka odstoje preko noći.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hans

    15. avgust 2017 | 10:30

    Samo lupate! A gde su kontejneri, za ravrstavanje otpada. Po ulicama smeca koliko hoces nema ko to da pokupi. Ako hocete cistocu, platite a ne da vam ljudi ciste za 20.000 din. Ovom narodu je vise dosta pametovanja pametnih.

  • SRB

    15. avgust 2017 | 09:42

    Pa postavite automate loji kad ubacis neku vrstu otpada izbaci novac i da vidis kako ce to lepo funcionisati a ovako gde da bacim nemam ni za plastiku kontejner ispred zgrade u Zrenjaninu

  • Ceca

    15. avgust 2017 | 10:13

    Sve je tacno sto ste napisali samo ne znam gde da odlazemo otpad obzirom da nemamo kontejnere za reciklazu.Prosle gidine sam odnela u apoteku lekove kojima je istekao rok misleci da oni imaju sabirno mesto gde odnose lekove, u apoteci su me pogledali kao da sam sa Marsa i onako ofrlje mi rekli ''pa bacite u kontejner mi sa tim ne poslujemo.Toliko o ekologiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA