≫ 

Mamurluk u najavi: Najveći koktel od tekile košta 10.000 dinara, pravi se u Meksiku, a video njegovog pravljenja gledaćete na ripit (VIDEO)

Prema poslednjim izveštajima, agava od koje se pravi tekila je u izmuiranju, što trenutno vodi ka postrastu cena i mogućem nestanku ovog pića

  • 1

Ukoliko ste ljubitelj koktela, ovaj video ćete gledati na "ripitu". Sigurno niste ni sanjali da postoji ogromno piće, čiji je glavni sastojak tekila, a naravno da je napravljeno u Meksiku.

I njima je došao kraj: Fleke od crnog vina su uporne, ali je ovo domaće sredstvo za njihovo skidanje mnogo jače od njih

Pokrajina Jalisko, nadomak Gvadalahare u Meksiku, posetiocima nudi koktel koji uključuje precizne razmere sokova od pomorandže, limete i grejpfruta, a dodaje mu se i so, led i tekila. Jalisko je inače poznat kao dom tekile, marijačija i slavlja.

Metod merenja, koji će svim dobrim barmenima biti poznat, je nazvan "sipaj sve dok ne bude puno", a baš to ovom piću daje lični potpis i poseban ukus. Koktel košta blizu 100 dolara (10.230 dinara) i sigurno će obezbediti više nego dovoljno tekile za čitavo društvo koje se nalazi u kafiću. Uostalom, pogledajte i sami u videu: 

Analitičari su ranije prognozirali da će globalno tržište tekile porasti za više od 9 milijardi dolara do 2021. godine. Uprkos tome, pogoršavajući nedostatak agava izaziva povećanje cena u samoj proizvodnji, a to da bi to moglo dovesti do nestašice tekile čak i među glavnim proizvođačima ovog pića.

Agava, biljka koja se koristi u proizvodnji tekuile, raste oko sedam do osam godina da bi postigla svoju punu zrelost. Međutim, prema izveštajima analitičara, neki proizvođači pića pribegavaju korišćenju mladih, nezrelih biljaka zbog ispunjavanja potražnje. Mlade biljke proizvode manje tekile i dovode do manje zrelih biljaka sledeće sezone.

Nedostatak agava bi moglo dovesti do nestašice tekile čak i među glavnim proizvođačima ovog pića Foto: Pixabay.com

Prema "Fortune-u", farmeri nastoje da gaje više agave, ali i da imaju "dodatnu pretnju krađi". Procenjuje se da je oko 15.000 biljaka ukradeno prošle godine, što je tri puta više nego prethodne godine.

Izveštaji sugerišu da se smanjenje agave tek očekuje i da će se nastaviti "najmanje do 2021.", što bi moglo dovesti do toga da neke kompanije za proizvodnju tekile prestanu da rade, jer će biti prisiljene da povećaju svoje cene.

Izvoz čiste tekile iz Meksika u SAD je porastao 198 odsto u proteklih 10 godina, uz brzo rastuće interesovanje za ostale meksičke zanate. "Patron" i "Casa Noble" su prošle godine počeli da prodaju tekile sa impresivnim cenama od 1.500  do 7.500 dolara po bočici.

Agava, od koje se pravi tekila, raste oko sedam do osam godina da bi postigla svoju punu zrelost Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: unilad.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA