≫ 

Čips i WC šolja imaju nešto zajedničko zbog čega ovu grickalicu više nikada nećete poželeti da pojedete

Hrana koju jedemo je sve više prerađena i zagađena hemikalijama

  • 0

Čips se prvi put pojavio 1853. gopdine kada je kuvar Džordž Krum izgubio živce sa mušterijama koje su mu stalno vraćale prženi krompir jer je previše debelo isečen.

10 najsmrtonosnijih namirnica koje jedemo svaki dan, a ne bismo smeli ni da ih pomirišemo

U svom besu, Krum je isekao krompir tanko kao papir, ispržio ga i tako nenamerno postao kreator čipsa kakvog danas poznajemo. Mnogo toga se promenilo od tog dana. Zahtevi za većom količinom čipsa, doveli su do toga da se sve više hemikalija koristi u proizvodnji čipsa.

Opasna količina nije otkrivena u čipsu. Foto: Pixabay.com

Jedna od hemikalija je sodijum bisulfit koji se koristi kako bi suzbio rast bakterija na voću i povrću, nekoj morksoj hrani i vinu. Takođe, ova hemikalija se nalazi i u sredstvu za čišćenje toaleta. Nalazi se i u nekim od deterdženata za pranje sudova,a li je u većoj količini nadjen i u čipsu.

Sodijum bisulfit reaguje tako što oslobađa sumpor dioksid gas, koji sprečava razvoj bakterija i promenu boje uzrokovane hemisjkom reakcijom. Koristi se u čipsu kako bi poboljšao njegovu dugotrajnost na policama u prodavnici i sprečio promenu boje.

Oprez se savetuje svim proizvođačima. Foto: Pixabay.com

Količine koje su pronađene u čipsu su potpuno bezbedne. Savetuje se svakako oprez proizvođačima. Ukoliko se koristi na svežim proizvodima koji sadrže vitamin B1 onda dovodi do njegovog uništenja. Ikao se smatra bezopasnim, zabeleženo je par slučajeva kada je izazvao burniju reakciju kod ljudi koji su došliu kontakt sa njim.

Nažalost, proizvođači još uvek nisu uspeli da pronađu zamenu za ovu hemikaliju.

Ovde se plaća da hranu jedete iz WC šolje

(Telegraf.rs/health24.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA