≫ 

8 namirnica koje celog života pogrešno perete i time ugrožavate svoje zdravlje

Ukoliko vam je stalo do vašeg zdravlja, onda sigurno vodite računa o čistoći vaših namirnica

  • 0

Veoma je važno da operete namirnice pre spremanja hrane jer ćete se tako rešiti neželjenih bakterija koje mogu da budu i opasne po vaše zdravlje.

Proces je veoma lak: isperite pod mlazom vode namirnice koje želite da jedete, a možete ih i potopiti u vodu u koju ste dodali malo sode bikarbone. Ipak, postoji par stvari koje morate da znate kada perete određene namirnice.

Smrznuto voće i povrće

Smrznuto voće i povrće morate oprati pre upotrebe. Foto-ilustracija: Profimedia.com

Smrznuto povrće nam zaista olakšava život: samo ga sipamo u šerpu i ono je spremno za kuvanje. Ali, morate da znate da se voće pre nego se zamrzne pere pod mlazom vode. Mnogi ljudi ne peru smrznute proizvode pre nego ih koriste što je u redu ako ih spremate na visokoj temperaturi. Ukoliko volite da vaše povrće bude al dente, obavezno ga operite pre pripreme.

Pirinač

Sve vrste pirinča treba da budu oprane 3 do 4 puta pre nego se kuvaju. Velika opasnost krije se u prašini i skrobu koji pokriva pirinač. Skrob je taj koji dovodi do slepljivanja zrna i zbog toga nam pirinač izgleda nejestivo. Preporučuje se pranje i drugih namirnica koje imaju skrob u sebi.

Mleko i mlečni proizvodi

Preporučuje se da po dolasku iz prodavnice operete ambalaže u kojima se nalazi mleko, jogurt i druge tečnosti pre nego ih otvorite. Na stotine ljudi dodiruje ta pakovanja, uzima ih, vraća na police i sve tako u krug dok one ne dođu do vas i vašeg frižidera. Čim otvorite flašu, bakterije se lako nađu unutar ambalaže.

Riba

Svežu ribu perite samo ako je tako i jedete. Foto: Pixabay.com

Ne morate da perete sirovu ribu, osim ako ne želite da je jedete tako. Visoka temperatura ubija bakterije, a ako perete sirovu ribu postoji mogućnost da se bakterije raseju svuda po kuhinji. Imajte na umu da trebate obavezno da operete ruke nakon spremanja ribe, ali i dasku za sečenje i nož.

Kupus

Bez obzira na vrstu kupusa morate svaki dobro da isperete. Ukoliko želite da kuvate karfiol, koji pripada istoj porodici kao kupus, morate da operete svaki cvetić i da ga rastavite od ostatka. Kuvate li beli ili crveni kupus morate da bacite prva dva sloja jer se u njim akrije prašina i prljavština. Kako biste se rešili bakterija, potopite celu glavicu kupusa u činiju sa vodom ili sudoperu, dodajte malo sirćeta i ostavite da odstoji par minuta. Nakon toga isperite kupus čistom vodom.

Konzerve pića

Veoma su praktične u toplim danima jer čini da piće bude duže hladno i čak ukusnije. Kako konzerve često putuju prašnjavim kamionima i ljudi koji ih ređaju ih dodiruju, trebate da operete svaku limenku pre upotrebe, a ukoliko je moguće sipajte piće iz konzerve u čašu.

Zelena salata

U zelenoj salati se obično krije dosta prašine i prljavštine. Foto: Pixabay.com

Sav zeleniš je ukusan i veoma zdrav, ali kada jedete zelenu salatu ne zaboravite da je operete. Kako biste se rešili prljavštine i prašine nemojte da zaboravite da je operete. Odvojite sve listove i ostavite ih da odstoje 2 minuta u čistoj vodi nekoliko minuta. Izvadite je iz vode i ostavite na kuhinjskoj krpi ili ubrusu da se osuši.

Jabuke

Najzdravije voće je ono koje je sveže i koje se ne tretira nikakvim hemikalijama. Zimi obavezno perite jabuke koje želite da pojedete. Istraživanja pokazuju da potapanjem voća u vodu sa malo sode bikarbone na 12 minuta, većina hemikalija iz voća se odstrani.

(Telegraf.rs/brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA