≫ 

2 koktela za savršenu Novu godinu, koji će vam držati raspoloženje na nivou, a neće vas bukvalno oboriti s nogu (RECEPTI)

Barmeni znaju kako da vas oraspolože, a da vam najvažnija noć ne propadne

  • 0

Sezona praznika donosi, između ostalog, i veće konzumiranje alkohola, pogotovo u novogodišnjoj noći. Ovi kokteli će vas dovoljno zagrejati, a pri tom vas neće "patosirati i dovesti do toga da se ničega ne sećate.

Kokteli su po prirodi smeša alkoholnih pića i zbog toga su veoma nezgodan napitak ukoliko želite da ostanete na nogama i da imate kontrolu, kao i da se svega sećate iduće jutro. Međutim, postoje i oni kokteli sa niskim sadržajem alkohola i sve su popularniji izgor, a naročito u vreme Nove godine.

Oni se prave sa ne tako žestokim pićem kao što su pivo i vino, a uz to se dodaju voćni sastojci, najčešće sirupi i bobice.

U alkohol niske vrednosti spadaju sva ona pića koja imaju ispod 20 gradi alkohola u sebi. A uobičajena pića koja se koriste za koktele sadrže i preko 40 gradi. Na primer džin ili viski sadrže između 45 i 60 gradi alkohola. A sami izračunajte kolika je to jačina kada se oni pomešaju na primer sa vermutom koji ima 18 gradi.

Foto: Pixabay

- Preterana konzumacija alkohola može da dovede do loših odluka i preteranih reakcija, koje bi svako voleo da zaobiđe tokom praznika. Osim toga postoji rizik od povećanog krvnog pritiska i srčenog i moždanog udara, što definitivno ne bi trebalo da bude ničiji cilj - kaže Žia Šen, asistenst i docent medicine sa Kalifornijskog univerziteta i dodaje da bi savršen izbor za praznike bio dva pića za muškarce dnevno i jedno za žene.

Da ne biste morali da se pridržavate ovih pravila odaberite nove koktele, koji sadrže alkohol manje jačine, a ne remete barmene da naprave šarene napitke spektakularnog izgleda, jer su im na raspolaganju voćni sirupi koji savršeno boje piće.

Omiljeni sastojci barmena kada prave koktele sa niskoalkoholnim vrednostima su: pivo, vina Proseko i Kava, vermut, šeri, sake, Amari i likeri.

Evo nekih predloga.

Najveći koktel na svetu dolazi iz meksičke pokrajine Jalisko koja je dom tekile i marijačija Foto: Pixabay.com

Sešon daikiri

Sastojci:

- tri četvrtine šoljice šerija,

- četvrtina šoljice ruma,

- pola šoljice limete,

- pola šoljice sirupa od ananasa.

Priprema: sastojke snažno promešajte sa ledom i sipajte u čaše za koktele, ili šotove.

Foto: Pixabay.com

Božićna zvezda

Sastojci:

- pola šoljice soka od nara,

- šoljica belog vermuta,

četvrtina šoljice džina,

- dve kapi apsinta.

Priprema: Snažno izmućkajte sastojke i sipajte u koktel čaše koje ukrasite limunovom korom ili kolutima limuna.

(Telegraf.rs / huffpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA