≫ 

Ceo život jedete ovaj keks, a da li ste znali da se na njemu krije skriveno značenje

Rupice i reckice na keksu imaju svoje značenje

  • 1

Poznati keks Pet Ber obeležio je mnoga detinjstva, a i danas deci i starijima pričinjava zadovoljstvo. Zanimljivo je da njegov izgled zapravo ima – značenje.

“Petit Beurre”, što u prevodu s francuskog jezika znači “mali maslac”, nastao je po ugledu na engleske biskvite tog vremena. Da preciziramo, 1886. godine u Nantesu stvoren je čuveni keks, koji se i dalje pravi prema istom receptu u fabrici koja nosi inicijale njegovog tvorca, Luja Lefevra Itilea.

S velikom pažnjom je birao sastojke vrhunskog kvalitete za svoj proizvod: mleko, jaja, brašno… Reklami je pridavao veliki značaj i za te potrebe angažovao velike umetnike tog doba.

Svoj izgled, keks duguje kalupu koji je Luj doneo iz Engleske. Na prvi pogled se ne bi primetilo ništa neobično u prilično jednostavnom “dizajnu” keksa, ali postoji nekoliko činjenica o brojevima koje su veoma zanimljive.

Šta znače brojevi 4, 24 i 52 za Pet Ber?

Kada pogledate keks, uočićete uglove, reckice i rupice, ali pre nego što keks pojedete, verovatno bi retko kome palo na pamet da sve to broji i dobijenim iznosima dodeli neko “dublje” značenje. A značenje je, zapravo, usko povezano s vremenom.

Četiri ugla, koliko ih ima Pet Ber, simbolizuju četiri godišnja doba. Keks ima 52 reckice, koje predstavljaju 52 nedelje u godini, dok broj rupica na svakom keksu iznosi 24, koliko iznosi i broj sati u jednome danu.

(Telegraf.rs/ magazin.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E....

    6. jun 2019 | 13:23

    Ovo je interesantna vest... Zanimljiva, baš za razbibrigu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA