≫ 

Otvorena vrata u svet preko Internacionalnih škola

Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje u našoj zemlji danas se umnogome razlikuje u odnosu na sliku od pre par decenija

  • 0

Osnovna razlika se, pre svega, ogleda u većem izboru ne samo u odnosu na strukovno opredeljenje, nego i na vrstu obrazovne institucije. Nekada su internacionalne skole bile rezervisane isključivo za decu diplomata i drugih stranih državljana koji žive i rade kod nas. Sada su one otvorile svoja vrata široj populaciji.

Roditelji predškolaca koji razmatraju mogućnost upisivanja deteta u privatnu ili internacionalnu osnovnu školu, uglavnom imaju dosta istih pitanja na koje traže odgovore. Pored pitanja, tu su i predrasude koje treba otkloniti kako bi se stekla objektivna slika o tome šta sve pružaju internacionalne škole i koje su sve njihove prednosti. Ko ima i ko nema „pravo“ da ih pohađa, kolika je godišnja cena školarine, da li se uzrast dece u kom se polazi u školu razlikuje u odnosu na uzrast u kom se kreće u državnu osnovu školu – neka su od prvih i osnovnih pitanja na koja roditelji traže odgovore.

Pre svega, potrebno je istaći da kod nas postoji nekoliko internacionalnih osnovnih, srednjih škola i gimanzija koje imaju iza sebe već izvesnu tradiciju i predstavljaju priznate obrazovne ustanove. One rade po najsavremenijim programima i koriste modele koji se trenutno primenjuju u prestižnim inostranim školama. Preduslovi za upis, eventualni prijemni ispiti i procedura prijema razlikuje se od škole do škole. One sprovode veći broj različitih programa i karakulima kako bi se obezbedila neophodna diversifikacija od početka i mogućnost izbora u odnosu na lične afinitete, sklonosti, talente i želje. Ako i dalje postoji zabluda da su internacionalne škole namenjene isključivo strancima, vreme je da se ona ukloni.

Djaci, srednja skola, profesor Foto: Shutterstock

Njih pohađa sve veći broj dece koja su rođena u našoj zemlji i čiji roditelji nisu inostrani državljani. Neke zabrinjava činjenica da se nastava odvija na stranom jeziku, najčešće engleskom, za kojim slede francuski, nemački i ruski – zato što deca nemaju nikakvo predznanje jezika. Međutim, u internacionalnim školama se o tome, itekako, vodilo računa. Postupak uvođenja u nastavu na jeziku koji nije maternji sprovodi se postepeno, odnosno tempom koje dete može da prati. Ako napravimo poređenje sa situacijom u kojoj se porodica preseli u inostranstvo i dete krene u školu u kojoj su časovi na jeziku koji ono uopšte ne poznaje, polazak u internacionalnu školu je znatno jednostavniji po tom pitanju upravo zbog, već pomenutog, postepenog prilagođavanja. Još kad uzmemo u obzir da se deca u potpuno novoj sredini u stranoj zemlji još bolje i brže snađu od odraslih, tek tada ne treba da brinemo kada je polazak u školu na stranom jeziku u pitanju u svojoj zemlji.

Skola, nastava, ucenici, nastavnik, cas Foto: Profimedia

CENA ŠKOLARINE

Kada je reč o ceni školarine u internacionalnim školama, ona dosta varira u odnosu na izabrani program. Takođe, cene se razlikuju od škole do škole. Treba uvek uzeti u obzir činjenicu da je ulaganje u dečije obrazovanje najvrednije i isplativo na duge staze. Naročito što obrazovanje u internacionalnoj osnovnoj i srednjoj školi otvara mnoga vrata i višestruko povećava mogućnost izbora kada je nastavak školovanja u pitanju. Znanje jezika i stečena diploma može prokrčiti put ka prestižnim svetskim univerzitetima, bilo da je u pitanju upis na osnovne ili postdiplomske studije. Tako da je diskutabilno da li je neka cena visoka ili ne. Ali, najbolji put je da se detaljno raspitate u svakoj školi o programima, njihovim cenama, mogućnostima plaćanja na rate (ili neke druge pogodnosti pri plaćanju), kao i o eventualnim stipendijama za nadarene đake. Najbrže i najlakše ćete sve internacionalne škole (osnovne, srednje i gimnazije) pronaći na sajtu Portal Srbija gde su one prezentovane i gde se nalazi mnoštvo podataka o njima.

UPIS

Deca se u internacionalnu osnovnu školu mogu upisati još u uzrastu koji je za naše prilike uzrast kada deca još uvek pohađaju vrtić. Zato neki roditelji dece koja imaju šest ili sedam godina i treba da pođu u prvi razred, misle da su zakasnili za ovu vrstu škola. Međutim, u internacionalnim školama su itekako svesni ove činjenice, tako da bez problema dete može da krene u školu i u ovom uzrastu, s tim što će proći određeni tranzicioni program, kako bi moglo da se uključi u nastavu sa svojim vršnjacima.

PREDNOSTI

Interesovanje roditelja za internacionalne škole sve je veće. Ako bi trebalo nabrojati prednosti ovog tipa obrazovanja, ima ih zaista mnogo. Pre svega, dete raste, uči i boravi u sredini u kojoj se susreću kulture sa svih kontinenata. Usvaja koncepte tolerancije i poštovanja raznolikosti. Savladaće strani jezik i praktično će postati bilingvalno u svojoj zemlji. Učiće po inostranom sistemu uz korišćenje najsavremenijih metoda i programa. Kako vreme odmiče, otvaraće se sve više novih mogućnosti za nastavak školovanja. Ono što se ne sme zaboraviti da su predavači u internacionalnim školama renomirani strani i domaći profesori, kao i da se radi u manjim grupama koje sadrže optimalan broj dece kako bi se zadržala kompetitivnost, ali i individualni pristup svakom učeniku.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA