Alcea je visoka i šarena biljka koja će ulepšati svako dvorište: Sada je pravo vreme da je posadite

Cvetna lepotica idealna za maskiranje nesavršenosti u vašem dvorištu

  • 0

Alcea ili ukrasni slez je biljka koja može da poraste i više od metra, a svojim bujnim šarenim cvetovima krasiće dvorišta iz godine u godinu. 

Može da se nabavi u brojnim nijansama, a poželjno je posaditi je na kraju bašte, blizu ograde, jer raste u visinu.

Ako se opredelite za alceu koja ima tamnije cvetove posadite biljku u peskovito tlo, dok oni sa svetlijim cvetovima bolje rastu u glinovitom zemljištu.

Alcea cveta od jula do septembra. Mnogi misle da je biljka perena, odnosno višegodišnja, međutim to nije tačno. Zapravo samo toliko bogato cveta da svake godine baca semenke okolo, iz kojih sledeće godine izrastu nove biljke.

Ukrasni slez voli sunčana ili polusenovita mesta. Može se saditi kao pojedinačna biljka ili u grupama, u razmaku od 30 centimetara. Zbog izražene visine može poslužiti kao "vizuelni paravan" za maskiranje ne toliko privlačnih delova dvorišta ili bašte.

Rasad alcee možete da kupite u rasadniku. Ali, još nije kasno da pripremite mlade biljke koje ćete krajem maja zasaditi u dvorištu.

Saksije napunite kompostom, pa spustite semenke alcee i opet ih prekrijte sa malo komposta. Prekrijte saksije najlonom i zalivajte semenke svakog dana po malo. Saksije držite u prostoriji u kojoj temperatura ne pada ispod 15 stepeni.

Posle mesec dana pojaviće se mlade biljke. Tada skinite najlon sa saksija i opet održavajte zemlju u saksijama vlažnom. Krajem maja posadite biljke u dvorišnu zemlju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA