Top 3 saveta da afrička ljubičica bujno i raskošno cveta 10 meseci godišnje

Cvetovi afričke ljubičice podsećaju na onu poljsku, zbog čega je i dobila takvo ime

  • 0
Afrička ljubičica, cvet, cveće Foto: Pixabay

Popularna sobna biljka, afrička ljubičica, koja ima predivne, nežne i svilenkaste cvetove u beloj, ružičastoj i ljubičastoj boji, ima mogućnost da cveta čak deset meseci u godini.

Iako se to najviše dešava u letnjem periodu, ukoliko pravilno negujete ovu biljku, obradovaće vas cvetovima i u ostalim godišnjim dobima. Cvetovi afričke ljubičice podsećaju na onu poljsku, zbog čega je i dobila takvo ime.

Ova biljka nije suviše zahtevna za negu i održavanje, a ipak mnogima ne polazi za rukom da je gaje, pa često uvene posle prvog cvetanja.

Ukoliko primenite ove savete, to više neće biti slučaj.

1. Držite je dalje od direktnog sunca

Ljubičice treba da budu na izvoru svetlosti, recimo na potprozorskoj dasci, ali ne na udaru direktnog sunca. Takođe, ne bi trebalo da budu na pretoplom mestu, iako temperatura ne bi trebalo da ide ispod 15 stepeni, niti da prelazi 27.

Budući da hladnoća često dolazi od tla, dobro je da ispod saksije stavite izolaciju u vidu parčeta stiropora koji će biti između podloge i saksije.

Požuteli listovi i izostanak cvetanja ukazuju na to da ljubičica nema dovoljno svetlosti. Ipak, kao što je napomenuto treba voditi računa i o tome da svetlosti ne bude previše, jer će se pojaviti tačkice na listovima.

Afrička ljubičica, cvet, cveće Foto: Pixabay

2. Zalivajte odstajalom vodom

Ljubičicama najviše prija odstajala voda, sobne temeprature. Preporučljivo je da vodu sipate u tacnu saksije, a ne direktno u zemlju. Posle tridesetak minuta iscedite višak vode, jer je za to vreme cvet već upio koliko mu je potrebno.

3. Vodite računa o količini vode

Kada je ljubičica u cvatu, pazite da ne preterate sa količinom vode, jer joj je tada potrebno mnogo manje nego inače. Ako primetite da ljubičica počne da vene, a redovno je zalivana i stoji na odgovarajućoj poziciji, to znači da ste ipak preterali sa dodavanjem vode.

Afrička ljubičica, cvet, cveće Foto: Pixabay

U tom slučaju je presadite u suvu zemlju.

Jedan trik, koji će vašu uspešnu negu potpuno zaokružiti je i da ljubičice okrećete s veremena na vreme - tako će definitivno bolje uspevati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA