Kako do mirnog sna bez hrkanja: Tokom dana ponavljajte ove vežbe

Ideja vežbe je da postepeno ojačate mišiće grla, a ponavljanje A-E-I-O-U glasova je savršen način da to uradite

  • 0
hrkanje, spavanje, nespavanje, par u krevetu hrče Foto: Shutterstock

Dobar san je od vitalnog značaja ako želite da se probudite odmorni i spremni za početak novog radnog dana. Ali, ako vi ili vaš partner hrčete, verovatno ste toliko izmoreni da se ne možete setiti kada ste poslednji put dobili svojih osam sati neprekidnog sna.

Hrkanje takođe može ukazivati i na zdravstvene probleme, poput apneje u snu.

Kako neke osobe mogu "ućutkati" svoje hrkanje i tako pomoći i sebi i svom partneru?

Na sreću, stručnjak za spavanje Ketrin Hol otkrila je jedan lak trik koji može zaustaviti hrkanje. Njen savet je uključivao ponavljanje samoglasnika naglas tokom dana.

Samoglasnici se izgovaraju pomoću mišića u grlu. Ponavljanjem samoglasničkih zvukova možete pomoći u toniranju tih mišića.

Hrkanje hcc Foto: Promo/HCC

U početku može izgledati pomalo smešno, a verovatno zvuči još smešnije, ali zaista funkcioniše sudeći prema profesionalcima. Ideja vežbe je da postepeno ojačate mišiće grla, a ponavljanje A-E-I-O-U glasova je savršen način da to uradite. Takođe možete da radite vežbe za usta da biste utišali hrkanje - da, to zaista postoji.

Jedan jednostavan način da to uradite je da pomerite kraj jezika unazad duž gornjeg nepca.

Postoji još jedan savet! Ako se tuširate ujutro, pokušajte da pređete na večernje tuširanje. To je zato što hrkanje ponekad može biti uzrokovano uskim nazalnim prolazom. Para koja se stvara dok se tuširate pre spavanja će vam pomoći da navlažite svoje nosne prolaze, a zauzvrat će vam omogućiti bolje disanje i blažen san.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA