≫ 

7 razloga zbog kojih bi trebalo da krenete u vruću akciju sa partnerom već noćas

Naučnici tvrde da vođenje ljubavi barem jednom nedeljno smanjuje rizik od rane smrti za 50 odsto

  • 3
Orgazam Foto: Pexels/Valeria Boltneva

Istraživači sa Univerziteta Vašington pratili su više od 15.000 učesnika studije i otkrili da što više neko ima seks, ima i manji rizik smrti od raka, bolesti srca i drugih bolesti. Stručnjak za seks i veze Kejt Tejlor za britanski tabloid navodi sedam razloga zbog kojih je seks dobar za zdravlje.

1. Pozitivno utiče na imunitet...

Jak imuni sistem sada je važniji nego ikad, a zabavan način da ga poboljšate je seksualna aktivnost. Studija iz 2004. otkrila je da su ljudi koji su imali seks barem tri puta nedeljno imali su 30 odsto viši nivo imunoglobulina, antitela za borbu protiv bolesti.

2. ... i na raspoloženje

Endorfini, oksitocin i dopamin osvetljavaju centre zadovoljstva u vašem mozgu i stvaraju osećaj uzbuđenja. Dejstvo poplave ovih "hormona sreće" može potrajati - dokazano je da redovan seks "štiti" od depresije, pojačavajući našu sreću.

3. Pomaže kod nesanice

Seksualni odnos pre spavanja može da poboljša kvalitet sna i da odagna nesanicu. Kod muškaraca je to uzrokovano orgazmičkim oslobađanjem prolaktina, zbog čega se odmah osećaju opušteno i umorno. Kod žena, porast estrogena psole seksualnog čina može da poboljša REM fazu sna.

4. Održava zdravim intimne delove tela

Redovna akcija u spavaćoj sobi održava tonus mišića i protok krvi u muškom polnom organu, a kod žena pomaže u podsticanju prirodne lubrikacije. To sprečava da seks bude bolan, posebno kod žena koje prolaze kroz menopauzu.

5. Smanjuje bol

Nikada nemojte odbiti seks zbog glavobolje. Ispostavilo se da orgazmi mogu da izleče glavobolju, kao i menstrualne grčeve, bolove u leđima, pa čak i bol uzrokovan artitisom. Ublažavanje bola posledica je oslobađanja endorfina, prirodnog aspirina u telu.

6. Smanjuje šanse za rak prostate

Rak prostate jedna je od najvećih pretnji zdravlju muškaraca starijih od 60 godina. Prirodan način da ova bolest bude sprečena mogao bi biti upravo seks. Naime, studija objavljena u časopisu "Journal of American Medical Association" otkrila je da muškarci koji su ejakulirali najmanje 21 put mesečno imaju manje šanse da obole od raka prostate.

7. Snižava krvni pritisak

Redovni seksualni odnosi mogu da budu jednako delotvorni u snižavanju krvnog pritiska kao i uzimanje lekova, pokazalo je preliminarno istraživanje američkog univerziteta u Džordžiji. Vruća akcija u krevetu može da snizi krvni pritisak za čak 13 odsto sledećeg dana, ali masturbacija nema isti efekat na povišene vrednosti krvnog pritiska kao odnos s partnerom.

Video: Najluđe seksualne činjenice vašeg horoskopskoog znaka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lovesex

    15. septembar 2020 | 09:09

    Ja bogami seks nikad ne odbijam a glava nema da boli a muz zadovoljan !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA