Stižu dani kada će mnoge veze pući kao balon od sapunice: Stručnjak objašnjava da to nije slučajno

Praznici ne donose uvek samo lepe trenutke

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Pitajte prosečni par šta bi ih nateralo da raskinu ili da se razvedu. U najvećem broju slučajeva odgovor bi bio isti – neverstvo.

Ali, da je bar sve tako jednostavno...

Istina je da u svakoj vezi postoje „neuralgične tačke“ koje samo naizgled deluju naivno.

Jedna od njih nam se približava – reč je o praznicima.

Statistike pokazuju da najveći broj parova raskida upravo u periodu kada bi trebalo da budu najbliži jedni drugima. Stručnjak za seks i veze Trejsi Koks objašnjava zašto je to tako.

„Očekivala sam da će me zaprositi na Božić, a on me je ostavio“

- Otvorila sam oči, poljubila dečka koji je spavao pored mene i pomislila kako će me sigurno danas zaprositi. Bili smo zajedno dve godine, danas je Božić, naše porodice će se okupiti na zajendičkom ručku. To je idealna situacija i to će biti tako romantično – pomislila je Ana.

Ali, umesto prosidbe, tog dana je doživela da je dečko ostavi. Kad ga je pitala zašto, dobila je sledeći odgovor:

- Svi očekuju da te zaprosim, i to baš danas. Ali, ne mogu. Nisam srećan sa tobom i ne želim da se prisiljavam na stvari koje mi ne prijaju.

Nova godina, Božić, Dan zaljubljenih, rođendani, godišnjica veze.... Sve su to dani, upozorava stručnjak za seks i veze, kada bi u vezama i brakovima moglo da dođe do neočekivanih i za jednu stranu neprijatnih preokreta.

Božić jelka Evropa praznici Foto: Tanjug/AP

- Datumi koji su važni teraju nas da razmišljamo da li smo na pravom putu ili živimo na autopilotu – objašnjava Koks. – Pametni ljudi redovno o tome razmišljaju, procenjuju da li njihova veza ili brak idu u dobrom pravcu i da li su zadovoljni onim što dobijaju od „druge strane“. Ali, za ljude koji žive rutinski, na autopilotu, značajni datumi su poput poziva na uzbunu; tad dolazi do sudara sa stvarnošću i tad osvešćuju da žive život kakav ne žele. Najzad, tad odlučuju da naprave „veliki rez“ i da prekinu veze koje ih ne ispunjavaju.

Rođendanske prekretnice

I rođendani, od 20. do 60, na svakih pet ili deset godina, predstavljaju periode introspekcije.

- Ovo je posebno naglašeno ako bi trebalo da „načnete“ novu deceniju – navodi Trejsi Koks. – Tad je velika verovatnoća da ćete se osvrnuti iza sebe, pogledati svoja dostignuća, razmisliti o svom životu i utvrditi šta vam nedostaje da biste bili zaista srećni.

silueta, zena, depresija, tuga Foto: Shutterstock

Ona podseća da svako od nas ima životni plan, ono što želimo da ostvarimo u određenim godinama života. Ovo se posebno odnosi na planiranje braka i porodice.

- Biološki sat otkucava ne samo ženama, već i muškarcima. Pored toga, ako je neko od vaših prijatelja nedavno stupio u brak ili dobio dete, i vi ćete verovatno poželeti da vam se isto to dogodi. Ukoliko osvestite da osoba sa kojom ste u vezi ne razmišlja u istom pravcu, mnogo lakše ćete je ostaviti – tvrdi Koks.

Zajednički život, venčanje, rođenje deteta

Ove događaje uvek posmatramo kroz „ružičaste naočare“, ali se neretko dešava da nas stvarnost demantuje i ošamari.

Da bi par opstao u novonastalim okolnostima, neophodno je da obe strane ulože ogromne napore i da daju šansu jedno drugom da se prilagode na nov stil života.

- Ali, ako jedna strana preuzme sav teret obaveza i odgovornosti na sebe, a druga nastavi da živi po starom, izvesno je da će veza ili brak pući – upozorava Koks.

Roditelji, svadja, razvod, tužan dečak, dete Foto ilustracija: Shutterstock

Velike životne turbulencije

Gubitak roditelja, brata ili sestre, preseljenje u drugi grad, iznenadna bolest partnera, otkaz ili promena posla, odlazak u penziju... Sve su to, ističe Koks, „kritične tačke“ koje mogu da dovedu do razdvajanja partnera.

- Godinama sam tavorila u braku koji me nije ispunjavao – kaže Nina (41). – Završila sam fakultet, ali nikada nisam radila, jer je suprug dobro zarađivao. Kad sam ušla u petu deceniju života, shvatila sam da će mi život proći u pranju, kuvanju, peglanju i čišćenju. Konkurisala sam za posao i odmah je „upalilo“! Bila sam presrećna što ću konačno izaći iz kuće, imati razlog da se doterujem i dokazati da mogu da budem uspešna ne samo kao domaćica, majka i supruga, već i u oblasti za koju sam se školovala.

Domaćica, umorna žena, kućni poslovi Foto: Shutterstock

Čim je počela da radi, Nina je otkrila neki sasvim drugačiji svet od onog u kom je do tada živela.

-Na poslu je bilo dinamično i uzbudljivo, osetila sam se korisnom, vrednom, sposobnom... Moj suprug je počeo da se buni i insistirao da dam otkaz, ali je umesto toga, posle više meseci premišljanja, dobio predlog za sporazumni razvod braka. Bio je u šoku, a ja sam bila presrećna što sam se oslobodila okova u kojima sam provela najbolje godine i zaplovila u život punim jedrima. I ne, nisam se razvela zašto što sam se zaljubila u drugog. Od mog razvoda do danas prošlo je sedam godina, a ja i dalje nemam muškarca pokraj sebe. Jednostavno sam shvatila da me je muž sputavao da rastem i da se ostvarim na drugim poljima – kaže Nina.

Odlazak u penziju, gubitak posla ili gubitak nekog bliskog takođe su kritični momenti za parove.

- Ukoliko u tim trenucima nemaju razumevanja jedno za drugo, ne pruže podršku i ne pokažu saosećajnost, to je znak da u takvoj vezi ili braku nema ljubavi – zaključuje Koks.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA