Zbog prelepe plavuše prekinut je celibat u Vatikanu: Njena ljubavna priča je neverovatna

Australijanka je došla u Italiju na godinu dana, i ne sluteći da će među zidinama Vatikana pronaći ljubav svog života

  • 2
Joanne, Dominic Bergamin Foto: ETTORE FERRARI / AFP / Profimedia

Od pohađanja privatne škole na australijskoj Zlatnoj obali do rada za papu i udaje za jednog od članova švajcarske garde - životna priča Džoane Bergamin zvuči kao scenario za holivudski film.

Džoana je često dolazila u Rim zbog posla u vezi sa nakitom. Italija joj se toliko dopala da se pre 10 godina ukrcala u avion i krenula put omiljene zemlje, s namerom da se vrati u domovinu tek za godinu dana. Ubrzo je pronašla posao u "Pradinoj" prodavnici obuće na ostrvu Kapri, što je najavljivalo mogućnost da duže ostane u Evropi.

Rad za prestižnu modnu kuću i život na mediteranskom ostrvu obično bi bili ispunjenje sna za većinu mladih ljudi, ali za Džoanu je avantura tek tada počela. Provodila je dane i dane učeći italijanski jezik, a imala je još jedno interesovanje koje joj je postalo strast i koje će joj promeniti život.

- Da bih ostala u Italiji i obnavljala vizu, upisala sam studije teologije - ispričala je Džoana za "Abc.net.au".

- Poslednje što mi je bilo na pameti je da postanem katolkinja.

Ali, život je za nju imao drugačije planove…

Dobila je ponudu da radi kao novinarka u časopisu pape Benedikta. Prilikom odlaska na posao svakodnevno se susretala sa članovima švajcarske garde, odnosno ličnom vojskom vrhovnog poglavara Katoličke crkve.

- Bilo je to vatreno krštenje, jer sam tek postala katolkinja. Svakog dana bih prelazila granicu sa Vatikanom, a tamo je bio stražar koji bi me pozdravio na kapiji i uvek bi uradio nešto simpatično za mene - priseća se Džoana.

Joanne, Dominic Bergamin Foto: Grzegorz Galazka / Sipa Press / Profimedia

I baš tu, u najmanjem gradu-državi na svetu, Australijanki se desila ljubavna priča koja je makar na tren prekinula celibat u Vatikanu.

Naime, ljubazni gardista je “bacio oko” na Džoanu, ali je bio previše stidljiv da bi joj prišao.

- Nikada nisam ni pomišljao da bih mogao da se oženim tako lepom ženom - ispričao je Dominik Bergamin, piše "Catholicleader".

Njihov prvi sastanak odigrao se kad je Džoana počela da radi kao prvi sekretar komandanta švajcarske garde.

Već mesec dana pošto su počeli da se zabavljaju, znali su da žele isto - brak. 

Joanne, Dominic Bergamin Foto: ETTORE FERRARI / AFP / Profimedia

Ali, iako je Džoana pristala, njen voljeni je najpre morao da postane kaplar, a u Vatikanu ih ima svega desetorica. Potom, svi pripadnici papine garde rade šest dana nedeljno i imaju tri dana “u rezervi” - u prevodu, nikada nisu slobodni.

Ali, ni tu spisku nije kraj: parovi koji nameravaju da se venčaju moraju da se obrate državnom sekretaru Svete stolice za dozvolu, a stranci prolaze rigoroznu proveru.

Konačno, gardista mora da ostane u službi još najmanje tri godine i uz sve to ne može da sklopi brak sa sekretarom komandanta švajcarske garde zbog sukoba interesa.

Ali, papa Franja im je dao blagoslov i tako se Džoana udala za Dominika 1. novembra 2014. u najstarijoj crkvi u Vatikanu.

Jedno vreme su živeli u Italiji, a tokom tromesečnog lokdauna zbog pandemije korona virusa bili su primorani da ostanu u Vatikanu.

- Papini vrtovi su bili moji - prokomentarisala je Džoana i dodala da ih je toliko dobro upoznala da bi mogla da nabroji imena svih kornjača u vatikanskim vrtovima.

Prošlog proleća bračni par Bergamin preselio se u Australiju. Ipak, neke navike stečene na Starom kontinentu Džoana je zadržala:

- Ja sam moderna žena, u svakom smislu te reči. Volim svoju “šanel” torbu, ali i dalje idem na misu svake nedelje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    23. novembar 2022 | 12:24

    Preselili se u Australiju i Papa dobio nogu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA