Psi mogu da nanjuše da ste imali aferu? Evo kako se oni tada ponašaju

Pas jako dobro može da čita čoveka

  • 0
Pas i čovek Foto: Shutterstock

Vodeći stručnjak za ponašanje pasa otkrio je da psi mogu "prepoznati" kada ste imali aferu. Ana Veb otkrila je kako pas može da "čita" čoveka kroz izraze lica, kontakt očima i kroz položaj tela, piše "Express.co.uk".

Ana Veb je vrhunski stručnjak za ponašanje i ishranu pasa i ona otkriva sve o sposobnosti pasa da nanjuše prevaru.

Prema Ani, iako psi mentalno ne razumeju koncept varanja, oni koriste svoj njuh da nanjuše gde ste bili, koga ste upoznali, šta ste uradili, sve to pomoću sitnih mirisnih čestica nataloženih na vašoj odeći.

Ana je takođe otkrila da vas vaš krzneni prijatelj može "pročitati" kroz sitne izraze lica, kontakt očima i položaje tela. Prema bihejvioristima, psi su tako neverovatno prilagođeni svakom raspoloženju i pokretu koji napravi njihov vlasnik.

Ana, koja je studirala na Fakultetu za integrisane veterinarske terapije, prokomentarisala je: "Vaš pas sigurno zna gde ste bili. Njihovo čulo mirisa je njihova supermoć! Kada se nanjuši novi miris, oni će ga zapamtiti, posebno kada je u korelaciji sa raspoloženjem vlasnika. Da li ovaj miris znači da je moj čovek srećan, tužan, pod stresom ili uznemiren?".

- Psi imaju 220 miliona mirisnih receptora u nosu u poređenju sa naših pet miliona. Dakle, oni bukvalno vide svojim nosem, ali uz to, psi imaju namensko područje u mozgu gde "čuvaju" svaki miris na koji su naišli.

To je poput ogromnog računara - skladišta memorije mirisa.

Pas i čovek Foto: Shutterstock

Džes, iz Hertfordšira, koja je imala aferu preko sajta za upoznavanje u poslednja tri meseca, postala je paranoična zbog ponašanja svojih pasa.

- Imam koker španijela koji mi je prikačen za kuk skoro ceo dan kada sam kod kuće. Ali otkako sam počela da se viđam sa svojim novim ljubavnikom, koga on nikada nije upoznao, njegovo ponašanje se promenilo i skamenjena sam što će moj muž primetiti.

- Moj pas me je dočekivao na vratima, ali sada me samo jednom pogleda i pobegne. Počeo je da traži od mog muža da obrati pažnju na mene. Čak je i lajao na mene jednom kada sam ušla u kuću.

Ana je prokementarisala ovu situaciju.

- Činjenica da je Džes glavni negovatelj je značajna jer će promena u rutini uznemiriti psa. Ovo u kombinaciji sa "mirisom" nove osobe utisnutim na njenu odeću, signaliziraće kokeru da je ovaj miris razlog za promenu njihove rutine.

Činjenica da se pas sklanja od Džes je znak da se oseća pomalo nezadovoljno i ovu emociju prenosi govorom tela i izbegavanjem.

- Osim toga, postoji element čopora koji treba uzeti u obzir, psi su društvene životinje i drže se zajedno. Dakle, zanimljivo je da se koker naginje mužu za pažnju, prirodno je ponašanje da psi budu pomagači, da budu odani, da nas usrećuju i zabavljaju da bi olakšali situacije u kojima se nalazimo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA