Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako da zadržite dečka? 10 ljubavnih saveta iz 1974. koje su dobijale mlade Jugoslovenke

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li su ovi saveti i danas primenjivi

  • 1
Ljubav Foto: Pixavay.com

Ljubavni saveti iz prošlog veka uvek nam izmame osmeh, jer u današnje vreme deluju bezazleno i naivno. Pa ipak, ako ih dobro proučite, shvatićete da se neke stvari možda ipak nisu dramatično promenile.

Portal Index.hr preneo je tekst o tome kako da zadržite dečka; datira iz 1974. godine, a sačuvan je u arhivi Yugopapira.

Jun 1974: Kad se srećno zaljubiš, mislim obostrano, onda moraš da pripaziš na svoje ponašanje i postupke, jer je ljubav vrlo krhka biljka - trebalo bi je negovati, pleviti, zalivati i braniti od korova! Inače ćeš jednog dana biti razočarana i napuštena, a ljubav će doživeti brodolom u kom ne pomažu ni najkvalitetniji pojasevi za spašavanje, ni čamci, ni sva plivačka pravila!

Pitaš se: "Kakvu sam to kapitalnu grešku napravila?" (doduše, mogao ju je napraviti i on), ali greška ne mora biti teška tri kile da naruši idilu - slažu se sitni propusti, pa jednog dana pukne film, a onda... Više prikazivanja nema. Sitnice čine život, pa tako i u emotivnom životu. Zato pripazi kako postupaš s dragim osobama.

1. Nekad nije korisno reći istinu, ali je uvek sramotno upotrebljavati laži, kad-tad one budu otkrivene!

Zato ne laži, pa ni sitno, bezazleno, do navike je malo koraka, a naročito ne serviraj očigledne laži - tu možeš odmah računati na "zbogom". Male prevare, da on nikad ne zna na čemu je s tobom, to ostavi za decu - ti moraš da znaš šta hoćeš i da o tome otvoreno razgovaraš!

2. Pričaš mu o svojim bivšim ljubavima nadugačko i naširoko, tako da kipti od ljubomore, da shvati kako su sve te ljubavi bile velike kao u filmu, a samo spletom okolnosti nesrećno su se završile, dok njegova, kažeš mu, ne može biti ni sluga tim velikim osećanjima - to je, oprostićeš, barem indiskretno, ako ne već i neukusno!

Zaklopi knjigu i pričaj o tome samo ako njega zaista interesuje. Isto tako, ako voliš da praviš ljude ljubomornima, očijukanje s njegovim prijateljima i poznanicima nije nimalo pozitivna stvar.

3. Ne daš mu da dođe do reči (vredi za one govorljivije!)? Stalno nešto melješ, drobiš, iznalaziš teme i sadržaje za blebetanje, a on jadan ćuti i čeka na red.

Ti mu daješ reč samo kad se umoriš i kad poželiš a čuješ kakav mu je glas, jer si zaboravila? Ne držiš, dakle, uopšte do njegovog mišljenja. Pa gde je tu ljubav?

Ljubavno pismo Foto: Shutterstock

4. Smeješ se u svakoj prilici i neprilici! Misliš da održavaš dobru atmosferu ako se u društvu kikoćeš njemu i njegovim potezima?

Stalno praviš šale na njegov račun i uživaš kad mu je neprijatno? Vrlo loš način za uzdizanje sebe, a dobar da ti odmah okrene leđa iz zaokreta!

5. "Poverljivoj" prijateljici, poznatoj kao "radio Mileva", poveravaš najslađe tajne i doživljaje. Pričaš joj kakav je taj tvoj dragi, sve što mu nedostaje i po čemu je zanosan.

Za dan-dva svi će znati sveže vesti, a ti...? Da li će biti zadovoljna, zar si baš htela da svi znaju o "tvojoj sreći" i trijumfalnoj pobedi?

6. Diktiraš izlaske, iako znaš da ima đački džeparac, baš kao i ti: stalno u bioskop, stalno u poslastičarnicu, stalno u diskoteke!

Ne pitaš se kad će on da bankrotira? I koliko mu roditelji zarađuju? Promisli malo!

Diskoteka, ilustracija Foto: Pixabay

7. Kad si ga već "uhvatila", ne bereš brigu! Ne uređuješ se onako revnosno, ne mackaš se kao filmska diva, ne oblačiš najlepše "perje", zapuštaš izgled na svim frontovima.

Kao: treba shvatiti da ga i tako držiš u šahu, bez tih popratnih pojava! Jako nepažljivo od tebe.

8. Kad ti kaže da te voli, drži za ruku, ljubi u čelo, ti se praviš da si nezainteresovana!

Kad se razboli, kad je neraspoložen, kad je tužan, ti se podsmevaš da mu nije ništa i da je kukavica! Malo razmisli o drugima, ne stalno o sebi, jer su takvi postupci u suštini vrlo sebični.

9. Ne gunđaj mu stalno zbog prijatelja, škole, ocene, frizure, izgleda, hobija, roditelja, bezazlenih fudbalskih strasti i svega što radi.

Stalno "kljucanje u mozak" ne traje večno, on će opet lako "dati petama vetra", a ti ćeš se pitati zašto.

Decko depresija tinejdžer tužan mladić Foto: Shutterstock

10. Poslednja tačka, sveukupno: ne budi mrzovoljna, uobražena, radoznala, zlobna, zaboravna, bezobrazna, ljubomorna, netačna, zajedljiva..., i još mnogo toga u istom stilu, jer ljudsko strpljenje i ljubav nisu bez granice.

Uglavnom, ovde su nabrojani samo negativni primeri, pa bi se pre reklo: deset zlatnih pravila kako se ne treba ponašati kad si zaljubljena, ali zaista (zaljubljena!).

Napisala: Katja (Tina, 1974.)

(Telegraf.rs)

Video: Koji horoskopski znak se najbolje ljubi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    4. jul 2023 | 17:40

    "iz 1974." - ИЗ године када је УСТАВОМ СФРЈ Космет постао република.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA