≫ 

Znate li zašto majice, džemperi i duksevi imaju V izrez: Nije u pitanju samo modni detalj

Kada je kreirana prva majica sa ovim izrezom zamišljena je kao gornji deo fudblaskog dresa

  • 0
Džemper v- izrez Foto: Shutterstock

Majice, bluze, duksevi i džemperi V izrezom su danas sastavni deo mnogih garderobera. Ali, ako niste do sada znali ovaj izrez nije nastao kao modni hit, već iz veoma praktičnih razloga.

Prema podacima onlajn prodavnice odeće "The Adair Group", V izrez se u dizajnu odeće pojavio tek 1960. godina i to kako bi majicama i džemperima dao lepši oblik, a zaslužan je navodno za utisak izduženijeg lica, što je prema mišljenju mnogih poželjna karakteristika.

Ovaj izrez navodno i onima sa previše okruglim ili četvrtastim oblikom lica daje ovalniji ili uglastiji izgled, ali postoji još jedan razlog zašto su kreatori odeće brzo prihvatili takav dizajn.

- Danas je V izraz samo stvar stila, ali kad je Benjamin Rasel 1926. godine kreirao mušku sportsku majicu, iz praktičnih je razloga na nju stavio i V izrez, s pojačanom tkaninom ispod vrata - objasnio je dizajner firme Rasel Atletik.

Ta majica je, naime, kaže on, zamišljena kao gornji deo fudblaskog dresa, pa je na njen vrh deblji komad tkanine u obliku slova V ušiven - da upija znoj.

- Osim toga, pojačani šavovi su pomagali i da se održi oblik majice u delu oko vrata - objasnio je, a posle završetka Drugog svetskog rata dolazi do procvata tekstilne industrije pa se javlja i potreba da se u mušku odeću unesu boje, jer su do tada dominirale bela i crna, ali i da joj se modernizuje dizajn.

Tako sve više počinje da se koristi i V izrez koji je s godinama od obične sportske majice prešao i na džempere, ali i na dukseriuce sa kapuljačom.

Video: Od majice Majkla Džeksona do džempera Kurta Kobejna: Garderoba poznatih na aukciji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA