≫ 

Evo kada detetu smete da kupite mobilni telefon - i kako ono mora da ga koristi da se ne bi navuklo na njega

Ograničenje korišćenja mobilnih telefona od strane dece je uvek goruća tema

  • 0

Gotovo da je postao trend da dete koje je sposobno svega da dohvati neku igračku u rukama ima mobilni telefon. Naučnici širom sveta upozoravaju da ovo nije zdravo, ali roditelji ne znaju kako tačno treba da reaguju i kako detetu da uskrate ovu spravu.

Novije generacije koriste mobilne telefone već od puzajućeg perioda, a roditelji lako podležu manipulativnom plaču deteta koje baš traži tu spravu. Nekako je samo došlo do nje i nekako je samo uzelo u ruke i nekako je postalo preteško doneti odluku da mu se mobilni telefon oduzme.

GDE SE IZGUBILA ODGOVORNOST RODITELJA?

- Od samog rođenja dete vidi roditelja kako koristi mobilni telefon u većini prilika, a deca do treće godine imaju upijajući mozak. Oni smatraju da je to što rade roditelji jedino ispravno - kaže filozof i psihoterapeut Tatjana Milivojević.

Ona dodaje da je za dete tog uzrasta roditelj Bog i da ono ima potpuno poverenje jedino u njega. Tako da ako roditelj u prisustvu deteta u šetnji, u ambulanti, u tržnom centru koristi mobilni telefon, i to ne iz nužde, malo biće će to da usvoji kao manir ponašanja.

Foto: sxc.hu/prima_vera

RODITELJI MORAJU DA SE SAMODISCIPLINUJU

- Roditelji greše jer podležu kultu tehnologije umesto kultu vaspitanja. Roditeljstvo mora da promeni vaš sistenm vrednosti, to je nužno, a odnosi se i na korišćenje tehnologije - kaže gospođa Milivojević i dodaje da bi prvo trebalo odrasli koji imaju decu da se disciplinuju i da paze šta rade kada je dete prisutno. Sa te tačke se kreće u proces ograničavanja korišćenja mobilnih telefona od strane deteta.

- Bez ozira na to koliko je dete malo, naši iskazi dopiru do njega, pa bi trebalo detetu jasno staviti do znanja da mobilni telefon nije dobar za njegovo zdravlje jer se mozak još razvija. Mnogi roditelji će na ovo reći: "Šta ono razume", a dokazano je da deca shvataju mnogo više stvari od onoga što mi možemo da pojmimo. Mi smo ti koji deci iznosimo vrednosni sud u koji će oni nedvojbeno da veruju - jasna je filozof i psihoterapeut Milivojević.

NEMA TELEFONA DO GODINU DANA

Ukoliko vodite kratke i nužne telegonske razgovore pred detetom ili internet na njemu koristite kada je nešto hitno, onda imate veće šanse da odložite davanje telefona detetu bar do godinu dana. 

- Dete će čim propuže ili prohoda u nekom trenutku dohvatiti sa stola ili kreveta mobilni telefon. Naše je da mu ga oduzmemo i da obrazložimo da to nije igračka, jer se ni mama ni tata ne igraju sa tim - kaže profesorka Milivojević.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Ona obrazlaže da je nemoguće decu izolovati u potpunosti od tehnologije jer je ona sastavni deo svakodnevnog života i dete vidi njen značaj. To ni ne treba ni raditi jer će se sa mobilnim telefonom sresti već u vrtiću ili nekoj kućnoj poseti.

Ali jako je važno ograničiti vreme koje dete provede uz ekrane.

- Kada je dete već izloženo mobilnom telefonu, u prvih nekoliko godina, odnosno što je duže moguće, roditelj treba da bude posrednik. Odrasli je taj koji drži telefon u svojim rukama i pušta detetu neki sadržaj, čime se otelotvorava socijalna interakcija između deteta, roditelja i ekrana - kaže gospođa Milivojević.

Bitno je da u početku dete gleda slike ili neke kratke klipove, jer to ne može da izazove duboku frustraciju, a sadržaji sa mobilnog telefona često imaju prejake efekte.

- Zatim bi trebalo da pregovarate sa detetom o tome kada i zašto mu je dozvoljeno da pogleda nešto na mobilnom telefonu - kaže Milivojević i dodaje da roditelji moraju da budu dosledni u pridržavanju pravila.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

DETE MOŽE DA KORISTI SAMOSTALNO TELEFON KADA JE SPOSOBNO DA SE ODVOJI OD RODITELJA I DA SE SAMO KREĆE

Kada bi gledali na korišćenje mobilnih telefona kao na sredstva kojim brižni roditelji kontrolišu kretanje svog deteta, onda bi mogli da kažemo da je optimalno vreme da se detetu dozvoli samostalno korišćenje ovog uređaja negde kada deca sama odlaze u školu, dakle između osme i desete godine - kaže profesorka filozofije.

Međutim, situacija je takva da se mobilni telefoni ne koriste samo za obavljanje razgovora i kucanje poruka, već oni imaju veliki opseg funkcija koje se tiču Interneta. Samim tim i odrasli ih stalno koriste, pa to vide i deca mlađeg uzrasta i zainteresuju se. Na taj način, deca mnogo ranije samostalno koriste napredne tenološke sprave, pa i telefon, te je nemoguće potpuno ih izlovati od tehnološko-sociološkog razvoja.

- Idealno bi bilo da deca koriste telefone koji nemaju Internet, ali onda bi se morali praviti ugovori sa proizvođečima, a oni sigurno na to ne bi pristali - obrazlaže tešku situaciju gospođa Milivojević.

OGRANIČAVANJE KORIŠĆENJA TELEFONA JE VAŽNO, ALI TREBA BITI FLEKSIBILAN 

Kada dete malo poraste i počne samo da bira sadržaj sa mobilnog telefona, osim kontrole tog sadržaja, jako je važno ograničiti vreme koje dete posvećuje istom.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

- Objašnjeno je već da su roditelji uzori i da je mogućnost samokorntrole i odricanja od tehnologije u prisustvu deteta najvažnija stavr koju možemo kao odrasla i odgovorna bića da uradimo. Pored toga, tu je razgovor sa decom o tome koliko je štetno koristiti mobilni. A zatim, treba preduzeti fleksibilno ograničenje - kaže filozof i psihoterapeut Milivojević

Ona objašnjava da kada su radni dani i deca imaju više obaveza tada im treba dozvoliti da koriste telefon najviše pola sata do sat. A kada je vikend možete povećati za još pola sata to vreme.

Najbitnije je da se držimo dogovora koji smo unapred napravili sa svojim detetom i da kada se približi isticanje vremena predviđenog za gledanje medijskog sadržaja sa mobilnog smireno pribegnete oduzimanju sprave.

- Niako ne bi trebalo da roditelji sprovode disciplinu u afektivnom stanju, jer onda tu nema saradnje sa detetom, a ovo je krucijalno jer tako održavate idealan ritam života - jasna je Milivojević.

Inerpersonalna živa komunikacija uz korišćenje tehnološke sprave omogućava detetu da shvati da je mobilni telefon objekat komunikacije, a ne direktni učesnik u njoj. Kada dete to percipira, onda može da bude vladar u tom odnosu.

(Jelena Bojić Obradović / j.bojic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA