≫ 

Kako odabrati pravi starački dom: Ovde su odgovori za sve koji brinu za starije članove porodice

Stavovi o domovima za smeštaj i negu starijih lica su oduvek bili podeljeni. U protekloj deceniji otvorilo se više novih domova za stare, a mnogi od njih već imaju popunjene smeštajne kapacitete

  • 3

Evidentno je da potreba za njima postoji i da postaje sve veća. Uzroci se mogu tražiti na više strana. Demografski podaci govore da postajemo nacija starih ljudi. Natalitet opada, dok ujedno raste  procenat mladog, radno sposobnog stanovništva koji se iseljava iz zemlje. S druge strane mladi koji ostaju suočavaju se sa izazovima ubrzanog tempa modernog života, imajući sve manje vremena za svoju porodicu i brigu o svojim bližnjima.

Starijim ljudima je potrebna pažnja. Mnogima od njih je neophodna tuđa pomoć u manjoj ili većoj meri. Savremeni staracki domovi se razlikuju od nekadašnjih gerontoloških centara po mnogo čemu. Prva očigledna razlika je način na koji je uređen prostor. Domovi su smešteni uglavnom u prostranim i osvetljenim kućama. Neki vlasnici su se opredelili za luksuzno opremanje prostora, neki za standardno, ali svakako se većina trudila da stvori toplu atmosferu. To su privatne ustanove koje kvalitetom usluge pokušavaju da se nametnu na tržištu. Ponekad je odlazak u dom neminovnost, ponekad sama starija osoba traži da stanuje u domu kako bi se družila sa svojim vršnjacima, kako ne bi bila usamljena i kako ne bi dodatno opterećivala mlađe članove svoje porodice.

Kada je odluka doneta, prvo pitanje koje se postavlja je kako izabrati adekvatan dom. Ima više kriterijuma koji će uticati na vaš odabir, a većina njih su individualni. Ne postoji idealan starački dom za svakoga. Za vas je najbolji onaj koji zadovoljava sve što se nalazi na Vašoj listi zahteva. Dobra strana velike ponude je jaka konkurencija koja nameće visoke standarde u borbi za opstanak na tržištu. Kako biste se lakše snašli, najdetaljniji spisak staračkih domova sa cenama i prezentacijama možete naći na sajtu Mirandre gde su pored niza fotografija i sve ostale neophodne informacije.

Foto: Profimedia, Designpics

Gde se dom nalazi?

U Beogradu postoje starački domovi u gotovo svim delovima grada, kao i u mnogim prigradskim naseljima. Lokacija je kriterijum koji može, a ne mora, da bude važan. Svakako, ne bi trebalo da bude presudan. Ako živite van zemlje i neophodno Vam je da nekog starijeg člana porodice smestite u dom, onda Vam najverovatnije nije od velikog značaja u kom delu grada se on nalazi. Nasuprot ovoj situaciji, ima i onih u kojima je lokacija bitna. To znači da je starački dom smešten u blizini mesta gde porodica štićenika stanuje ili je blizu mesta gde neko od članova porodice radi, sve u cilju jednostavnijeg odlaska u posetu.

Mesečna cena boravka u staračkom domu

Dobra vest je da je velika konkurencija nametnula obaranje cene, tako da se u Beogradu mogu naći domovi za stare u kojima se mesečna cena boravka kreće već od 330 evra. U cenu su uključeni boravak, ishrana i zdravstvena nega i zaštita. U svaki dom u koji odete da se raspitate dobićete informacije šta to tačno podrazumeva i da li postoje neke stavke za koje treba posebno doplatiti.

Zdravstvena nega i zaštita

Kada kontaktirate neki od domova za smeštaj starijih lica obavezno će Vas pitati za zdravstveno stanje budućeg stanovnika doma. Veoma je važno da unapred znate da li dom ima sve potrebne preduslove i kapacitete za adekvatnu zdravstvenu negu. Domovi imaju svoje lekare i medicinsko osoblje koje danonoćno brine o stanovnicima. Starijim osobama, kojima je zdravlje narušeno u većoj meri,  potrebno je da budu pod stalnim nadzorom. Medicinske sestre i tehničari brinuće i o redovnom uzimanju terapije. Postoje i domovi koji nude palijativnu nega bolesnika.

Odgovarajuća zdravstvena zaštita je jedan od osnovnih kriterijuma, ako ne i najvažniji, pri izboru doma.

Foto-ilustracija: Profimedia

Prostor i okruženje doma

Domovi za stare najčešće su veoma prostrani i poseduju pripadajuću zelenu površinu. Neki su luksuznije opremljeni od drugih. Kada posetite dom, važan je prvi utisak, ali važno je i da prostor zadovoljava Vaše želje i zahteve. Za starije osobe, koje se teže kreću, velika pogodnost je kad dom ima lift, bez obzira što nema visoku spratnost. Obiđite sobe i zajedničke prostorije i proverite da li se dopadaju budućem stanovniku doma. Razmislite da li Vam više odgovara dom koji je u centru grada ili možda neki koji je izvan grada okružen prirodom. Čak i oni koji su u gradu imaju uglavnom veća dvorišta u kojima stanovnici borave kad vremenski uslovi dozvoljavaju. Uglavnom su u mirnijim ulicama, manje ili više izdvojeni od gradske buke. Domovi izvan grada mogu biti prave male oaze u prirodi.

Apartman u domu za stare, jednokrevetna ili višekrevetna soba

Još jedna tema za razmišljanje. Da li budući stanovnik doma želi da bude sam u sobi kako bi imao svoj mir ili želi da ima cimera kako nikad ne bi bio usamljen. Zavisi od osobe do osobe, izbor utiče na cenu, ali svakako je u odlučivanju najvažnije šta želi osoba koja će stanovati u domu. Shodno tome proverite popunjenost kapaciteta željenog tipa sobe u domu koji Vas interesuje.

Atmosfera u domu

Naša topla preporuka je da upravo atmosferu u domu smatrate najvažnijom kriterijumom u donošenju odluke koji starački dom za stare izabrati. Koliko god Vam to na prvi pogled zvučalo besmisleno, preporuka je da izbegavate one u kojima je previše tiho i gde su stanovnici ćutljivi i mirni (naravno izuzimamo zdravstvene razloge). Nasuprot tome, življa atmosfera, nasmejani i zadovoljni korisnici dokaz su da se s njima postupa s ljubavlju i pažnjom.

Raspitajte se o aktivnostima koja se organizuju u slobodno vreme. Informišite se o kulturnim dešavanjima. Negde se redovno organizuju zabave, igranke, društvene igre, koncerti, pozorišne predstave, književne večeri... Negde dolaze mladi ljudi koji u formi humanitarnog rada žele da se druže sa starijima i kroz razgovor i druženje kvalitetno provedu vreme.

Izbor doma za stare je važna i ne tako laka odluka. Razmislite o svim navedenim kriterijumima i Vaša zapažanja stavite na papir. Kada napravite uži izbor, ukoliko ste u mogućnosti, upoznajte se sa porodicom nekoga ko već stanuje u domu koji preferirate. Saznajte kakva su njihova iskustva iz prve ruke. Kada detaljno sagledate sve aspekte i napravite poređenje, sigurni smo da ćete doneti ispravnu odluku s kojom ćete biti zadovoljni.

(Telegraf.rs/ PR/ K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lea

    12. april 2019 | 10:56

    Joj boze bila sam u n. Banovcima u starackom ali toliko u njemu smrdi pisaca da je nemoguce da se udje unutra molim nadlezne da nesta preduzmu jer i oni i ja cemo jedan dan tamo.

  • Sofronije

    12. april 2019 | 11:41

    Oni koji ozbiljno brinu o svojim starijim članovima porodice, ne smeštaju ih u staračke domove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA