"Daj detetu rakije!": Bapske priče na koje "padaju" svi roditelji, a mogu biti veoma opasne

Svi smo upoznati sa nekim od mitova i priča koje se prenose sa generacije na generaciju. Ali koliko su one zapravo istinite?

  • 3
Beba, baba Foto-montaža: Pixabay, Shutterstock

Iako živimo u 21. veku, postoji veliki broj žena koje i dan danas veruju u bapske pričeposebno kad je reč o lečenju dece.

U želji da izbegnu konvencionalne metode lečenja, mnogi roditelji pribegavaju korišćenju narodnih metoda iako ni sami ne znaju tačan mehanizam delovanja, ali ih to ne sprečava da vam preporuče jer "... tako su i naše babe radile".

Iako je tačno da određene tehnike mogu biti dobro rešenje za smirivanje pojedinih zdravstvenih tegoba, postoje i one koje zapravo nemaju nikakvo dejstvo ili čak mogu da budu štetne po zdravlje, naročito kada je reč o maloj deci.

Jedna od najpopularnijih metoda za skidanje temperature, koju su koristile naše bake, jeste upotreba alkohola za smirivanje tegoba i skidanje visoke temperature.

U nastavku vam otkrivamo još neke mitove i priče koje su se zadržale i dan danas u našoj kulturi...

Skidanje temperature alkoholom

Povišena temperatura kod deteta uvek izaziva brigu i strepnju roditelja, te mnogi obično prvo posegnu za rakijom. Skidanje temperature alkoholom, u vidu masaža ili korišćenja obloga, može da dovede do ozbiljne iritacije kože. Osim isušivanja, imajte u vidu da alkohol takođe može da dospe u krv i da izazove trovanje.

Luk za zubobolju

Prema verovanju naših baka, beli luk može da pomogne u lečenju zubobolje, a preporučuje se da se na bolno mesto stavi prepolovljen čen belog luka. Iako je tačno da ovo povrće ima svojstva antibiotika i može da smanji bakterije, lekari upozoravaju da ga ne koristite. Dakle, ukoliko vaše dete boli zub, obavezno ga odvedite kod stomatologa.

beba,  dete, plač, vrisak, strah, plače, vrišti, grčevi, suze Foto: Pixabay

Malo putera može zalečiti opekotinu

Još jedno narodno verovanje koje dovodi roditelje u zabunu je korišćenje putera za lečenje opekotina. Iako kremast i hladan puter podseća na losion, to je poslednja stvar koju bi trebalo da stavite na ranu. Pogotovo ne bi trebalo da se koristi kao mast. Puter zadržava toplotu, iritira ranu i tako je čini privlačnom za bakterije, tako da možete da izazovete infekciju kože.

Obloge od alkohola za desni

Nicanje zubića nije situacija, već dugotrajan proces, koji ume i te kako da bude naporan za roditelje. Zato i ne čudi zašto mnogi pokušavaju da smire bol tako što na desni natrljaju rakiju, vino ili rum. Stručnjaci su složni u jednom - ovu metodu nikako ne bi trebalo da koristite. Koža bebe, pa i sami desni su toliko osetljivi i nežni da alkohol i druge agresivne supstance mogu napraviti veće zlo.

Krompir za skidanje temperature

Ideja o tome da krompir snižava temperaturu postoji još od davnina i verujemo da se ranije u svakoj kući primenjivao ovaj univerzalni lek. Zagovornici ove metode smatraju da krompir sadrži vrlo visok procenat vode koja jako dobro zadržava toplotu, pa prateći logiku to znači da krompir bukvalno izvlači toplotu iz tela te tako smanjuje temperaturu. Ljudsko telo svoju temperaturu održava samoregulacijom i ona je jednaka na svim delovima tela - jedan ili dva krompira nemaju dovoljno veliku površinu kojom bi mogli da deluju efektivno na snižavanje temperature celog tela.

(Telegraf.rs/Kristina Milošev)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljka

    15. januar 2020 | 17:08

    Sve te price na nacin skidanja temperature su istinite i to sam i ja i moja cela generacija smo osetili na svojoj kozi. To je proverena i najbolja metoda. Ja sam tako isto na taj nacin lecila moju decu. Sada medicini ne odgovara ta metoda zbog novca koji igra najvecu ulogu.

  • .

    15. januar 2020 | 15:50

    Mnogo tih prica su tacne, njima je valjalo sluzilo, sad sto se to potiskuje za radi novcane dobiti sa drugim preparatima, sta da se radi. 🙋‍♂️✌

  • M.K.

    15. januar 2020 | 23:08

    Za skidanje temperature potpuno tacno, secam se obloga rakije komovice domace. 😁❤

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA