≫ 

Ovu začkoljicu ne znaju mnoge žene koje su rodile prvu bebu carskim rezom i planiraju drugo dete

Rođenje deteta carskim rezom je poslednjih godina u sve većem porastu

  • 3

Procenat trudnica koje se porode carskim rezom kreće se oko 30 odsto kod nas sa tendencijom rasta.

Mnoge trudnice koje su išle na pripreme za prirodan porođaj, carski rez shvate kao poraz i razočarenje. Ipak, kada to uslovi zahtevaju, carski rez može da vas poštedi velikih muka i komplikacija koje može da zada prirodan porođaj koji ne napreduje kako treba.

Carski rez se smatra operacijom jer se trbušna šupljina otvara, i kao takav predstavlja veći rizik po trudnicu od prirodnog porođaja. Takođe, oporavak od porođaja carskim rezom traje duže i prvi dani nakon porođaja su teži nego kod žena koje su se porodile prirodnim putem.

Carski rez se obično radi kada je reč o blizanačkim trudnoćama, kada karlične mere nisu dovoljne za prirodan porođaj, kada je reč o prevelikoj bebi, kada je beba karlično postavljena, ukoliko bi stanje bebe bilo pogoršano vaginalnim porođajem ili ukoliko postiji infekcija HPV virusom.

Danas se carski rez radi poprečnim niskim rezom, a žena može biti u totalnoj ili spinalnoj anesteziji koja podrazumeva budnu i svesnu majku koja može odmah da vidi novorođenče, za razliku od prve situacije u kojoj majka nije svesna operacije i porođaja.

Trudnoca, Trudnica, Stomak Foto: Pixabay.com

Oporavak je individualan, bol koji zadaje rana prestaje nakon 2,3 dana od operacije, a nelagoda prestaje i nakon 7-10 dana kada se skinu konci. Činjenica je da dugo nećete osećati deo kože koji se nalazi oko rane, ali nakon godinu dana vaše telo će se vratiti u normalu.

Pitanje mnogih žena je kakve su šanse da nakon prvog carskog reza drugo dete rode prirodnim putem?

Ako ste prvo dete rodili carskim rezom, postoji verovatnoća da se drugi put porodite proirodnim putem, ali to zavisi od brojnih faktora.

Prvo zavisi od toga zašto vam je prvi put rađen carski rez.

Ako vam je prvi put carski rez rađen jer vam je beba bila karlično okrenuta onda postoji opcija da rodite drugi put prirodnim putem.

Ako ste se tokom prvog porođaja otvorili dovoljno, a beba se nakon toga nije spustila, a bila je dobro postavljena, onda je verovatnoća da ćete se drugi put poroditi prirodno jako mala.

Carski rez, porođaj Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Kod žena kod kojih je carski rez rađen zbog zdravstvenog stanja koji je ustanovljen i u drugoj trudnoći onda će i drugi porođaj biti obavljen carskim rezom.

Odluku o tome kako će izgledati drugi porođaj nakon prvog carskog reza uvek donosi ginekolog koji vodi trudnoću.

Zanimljiva je i statistika kod žena koje su se prvi put porodile carskim rezom, a kod drugog porođaja je proban prirodan porođaj koji je prošao uspešno u 60 do 80 odsto slučajeva.

Ono što je najveća bojazan kod porođaja prirodnim putem nakon carskog reza je ruptura ili prskanje materice koje je izuzetno retko, ali i jako opasno po majku i bebu. Ruptura može da se desi na mestu ožiljka od prethodne operacije.

Novije studije ukazuju da je bolje uraditi planirani carski rez kod prethodnog porođaja carskim rezom, nego dočekati da se trudnica otvori 6-7 cm, te da se onda ide na hitan carski rez.

Kada je reč o razmaku prve, druge ili treće trudnoće nakon carskog reza ne postoje stroge smernice koliki treba da  bude razmak između porođaja.

Oziljak, stomak, bikini rez, carski rez Foto - Montaza: Telegraf, Pixabay

Ipak, Svetska zdravstvena organizacija poslednjih godina preporučuje drugu trudnoću tek dve godine nakon prve, bez obzira na to da li je prvo dete rođeno carskim rezom ili prirodnim putem, što znači da bi trebalo da razmak između dva porođaja bude dve godine i devet meseci. 

S druge strane, američko Ministarstvo zdravlja preporučuje da se pričeka 3 godine.

Iako to deluje kao predug period, stručnjaci podsećaju da je telo majke prošlo kroz "traumu" – najpre je prošlo kroz trudnoću, zatim kroz porođaj, i to onaj izveden operacijom. Zbog toga, neophodno je da se žena oporavi na pravi način i nadoknadi hranljive materije koje je njeno telo gubilo dajući ih bebi.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    16. januar 2020 | 14:49

    Imala sam planirani carski rez kao starija prvorotka. Bol skoro da nisam ni osećala, drugi dan nakon porođaja tuširala se i prala kosu, izašla peti dan i još uređivala bebinu sobu. Sve je bilo u redu, dojila sam bebu, a šest nedelja posle porođaja krenula sa trbušnjacima. Moj ginekolog je samo ponavljao "budi hrabra". Još ne planiram drugo, ali i ako bude, biće opet carski rez. Lepota, zaspiš i probudiš se sa detetom!

  • Bbbb

    16. januar 2020 | 14:40

    Prvi put carski i opet bih

  • 16. januar 2020 | 14:27

    Ima tu istine sto oni savetuju. Moje iskustvo je 2 carska reza u razmaku od 17 meseci. Drugi put sam se oporavila brze, bila sam nekako jaca, ali zato mi se kosa, nokti i opste zdravlje pogorsalo, svako malo prehlada, pa virusi.. kad pogledam unazad, sve bih isto uradila. Deca su mi bliska, vole se i nisu upali u generacijsku razliku koja je vec sa 3 godine razlike prisutna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA