≫ 

Pitanje jedne majke za roditelje u Srbiji: Kada ćete prestati da dovodite bolesnu decu u vrtić?

Sigurno ste do sada nekoliko puta čuli roditelje da pričaju kako drugi dovode bolesnu decu u vrtić ili školu

  • 50
dete, nos, slini, prehlada Foto: Pixabay

Kolektiv. Noćna mora mnogih roditelja čija se deca prvi put suočavaju sa obiljem novih virusa i bakterija, ali i večita briga svih ostalih koji su u međuvremenu postali otporni, ali u grupi sa mnoštvom dece imaju veliku mogućnost da se iznova i iznova razboljevaju.

Iako zdravstvena adaptacja za svakoga prolazi na drugačiji način, čuli smo komentare mnogih roditelja kako veliki problem predstavlja to što mnogi dovode bolesnu decu u vrtić i školu.

- Već mesec dana ne mogu da izlečim dete. Kada je bolesna ne šaljem je u školu, ali primećujem da drugi roditelji to ne rade, već rovitu decu dovodu u kolektiv i tako kreće razboljevanje ostalih. Mlađi sin mi ide u vrtić i jutros sam videla oca kako dovodi slinavo dete u vrtić i briše mu nos na moje oči - samo je jedna od žalbi roditelja iz Beograda koje smo čuli.

Jedna majka čije je ime poznato redakciji požalila se na internetu da se oseća kao usamljeni slučaj jer svog sina koji je samo jedno veče imao temperaturu nakon toga nije poslala u vrtić kako ne bi slučajno zarazio drugu decu.

- Iako je ujutru bio dobro i nije pokazivao znakove bolesti ja ga nisam odvela u vrtć. I ne samo to, nekoliko dana nakon sam ga klonila od kolektiva i druge dece. Uzela sam bolovanje jer mi je zdravlje sina važnije od bilo čega. Tokom tih dana bili smo pozvani i na tri rođendana kod drugara iz vrtića, ali smo odlučili da ne idemo jer je imao temperaturu - zaključila je ova majka i dodala apel da svi treba da budu kao ona i da ne dovode bolesnu, rovitu i decu koja nisu dovoljno ozdravila među druge.

Visoka, Povišena, Temperatura, Toplomer, Grip, prehlada, Dete, Deca, Bolesno dete, Groznica Foto-ilustracija: Profimedia

Većina roditelja u komentarima podržalo je stav ove majke, a brzo se razvila i polemika oko toga da roditelji danas teško dobijaju bolovanja i da nema ko da im čuva decu pa iz tog razloga moraju da vode bolesno dete u školu ili vrtić.

Da li ovo može da se smatra kao validno opravdanje i da li ste se vi nekada susreli sa ovom situacijom? Pišite nam u komentarima.

Video: Počelo je nešto da vas lomi, proverite da li imate grip pre nego što postane kasno

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odgovor jednoj majci

    7. februar 2020 | 13:33

    Draga jedna majko,da li znaš koliko drugih majki radi kod privatnika i NE SME da otvori bolovanje za dete,čak i kad ga otvori za dete ili sebe nakon isteka istog čeka je otkaz ili u najboljem slučaju smanjivanje ianako bedne plate.Draga majko,da li znaš da veliki broj malih privatnika bukvalno radi od jutra do sutra da bi opstao.I njihova deca često bolesna idu u vrtić jer roditelji nemaju novac da plate dadilju.Takođe,draga majko,nemamo svi sreću da radimo u lokalnoj i državnoj upravi pa da možemo da odemo na bolovanje kad nam se prohte. Misliš li da roditelji vole da odvedu bolesno dete u vrtić umesto da budu s njim kući? Ako tako misliš,onda nisi u pravu.

  • Lolita

    7. februar 2020 | 12:23

    Kad majke budu prestale da dobijaju otkaz zbog bolovanja i kada bude prestao da se uzima harač od plate za bolovanje. Eto, tada.

  • MarijaR

    7. februar 2020 | 17:24

    Joj glupiranja ovoga, nije šala,svojim očima videla da otac briše detetu nos. Moja deca su u vrtiću u Nemačkoj i za curenje nosa mi niko ne bi otvorio bolovanje,jer bi to značilo da bih bila na bolovanju od oktobra do marta, jer bar jedno dete povremeno ima slinav nos i to vuče mesec dana. A posle bronhiolitisa je normalno da dete kašlje i dva meseca,pa neće biti kući. Vaspitačice imaju maramice i svima im nos brišu. I nikad se niko nije žalio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA