Ima samo 8 godina, a diže tegove 3 sata na dan: Njegova mama kaže da je ponosna

Mali Blejz je jedan od najsnažnijih dečaka u Engleskoj

  • 5
Džejn Tingl Printskrin Instagram/musclejayne

Džejn Tingl (40) je prava zaljubljenica u fitnes, a ljubav prema vežbanju je prenela i na svog osmogodišnjeg sina. Iako je pohvalno što promoviše zdrav život i fizičku aktivnost, mnogi smatraju da ova mama ipak preteruje u tome.

Fitnes trener Džejn Tingl iz Velike Britanije šokirala je javnost kada je objavila fotografije svog sina Blejza koji u 8. godini izvodi jako naporne vežbe.

Mama je prenela na njega ljubav prema vežbanju još dok je maleni Blejz bio beba, stalno ga je vodila u teretanu i upućivala u svet fitnesa.

Džejn je u opisu fotografija otkrila da je njen sin posvećen vežbanju, te ustaje u 5:30 ujutru da bi dizao tegove. On ujedno odbija da gleda crtaće, a jedinu zabavu vidi u dizanju tegova, istezanju i preskakanju užeta.

Dečak je toliko napredovao da sada bez problema podiže skoro 60 kilograma, dobio je izvajane mišiće trapeza i ruku, a mnogi kažu da je on ubedljivo najsnažnije dete u Engleskoj.

Njegova majka se ponosi, iako je mnogi osuđuju zato što dopušta sinu da se u ranom detinjstvu bavi ovim sportom. Ona ističe da je njen sin potpuno zdrav....

- Neke me majke kritikuju, govore da će mu tegovi uticati na kosti i na rast i da to nije normalno. Ja sam kvalifikovani lični trener i ništa ne forsiram, Bejz to sam želi a ja sam tu da mu pokažem najbolju tehniku i pravilno ograničavam težinu tegova koje diže.  Tekom izolacije zbog pandemije pretvorili smo vrt u teretanu, a Blejz se i tad sam budio u zoru da vežba, nakon čega učimo jer znam da je i to bitno - objasnila je Britanka.

S obzirom da je ova priča izazvala burne rekacije javnosti, oglasio se i jedan lekar koji je objasnio da li je ovako naporno vežbanje štetno za dete. 

Da li je dizanje tegova loše za dečaka od osam godina zavisi samo od toga da li je  program pravilno osmišljen: s treninzima snage i drugim vežbama. Ako jeste, te su navike zdrave i ostaju ceo život. Dizanje tegova može da utiče na rast deteta samo ako ošteti osetljiva područja, takozvane ploče za rast na epifizi. A to se može dogoditi ako se preteruje ili ako prati neki program koji je kreiran za odrasle - istakla je dr Karol Kuper.

Šta vi kažete? Da li je ova majka preteruje ili pak želi da svog sina na vreme nauči koliko je važno vežbanje?

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • plavi safir

    6. jun 2020 | 10:32

    Njegova mama nije normalna na žalost.

  • pele

    6. jun 2020 | 11:01

    Budala uništila je detetu detinjstvo nijedan doktor nemoze sa me ubedi da je ovo normalno

  • K1

    6. jun 2020 | 10:24

    Ne valja za decu da dizu u takvom ranom periodu tegove..ne daju telu normalno da se razvije..sta vise dolazi do zakrzljalosti,posle 15,16 je normalno da se krene sa laganim treninzima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA