Zašto bebama već od 4. meseca treba dati da konzumiraju kikiriki?

Kikiriki je ponovo na meniju...

  • 2
Beba jede Foto: Pixabay

Vodiči koje je izdalo američko Ministarstvo zdravlja i ljudskih usluga i Ministarstvo poljoprivrede SAD preporučuju da se bebama daje hrana koja sadrži prah ili ekstrakt kikirikija nakon četvrtog meseca, kako bi se izbeglo nastajanje alergije na kikiriki koja dete može dovesti u životnu opasnost.

Izveštaj lekara je potvrdio da je zdrava ishrana tokom životne faze od rođenja do 24 meseca i tokom trudnoće i dojenja „od suštinskog značaja za podržavanje zdravog rasta i razvoja u detinjstvu, detinjstvu, adolescenciji i odrasloj dobi“.

Utvrđeno je da prvih 1.000 dana života „ne samo da doprinose dugoročnom zdravlju, već pomažu u oblikovanju ukusa i izbora hrane“.

Uvedite kikiriki i jaja u ishranu da biste smanjili alergije

Zabrana kikirikija u ranom detinjstvu bila je standardna praksa u Velikoj Britaniji, Australiji i SAD. Nove smernice rezultat su studija koje su sprovedene poslednjih godina.

kikiriki Foto: Pixabay

Dosad se preporučivalo da roditelji sačekaju 12. mesec života, kako bi deci dali kikiriki, ali stručnjaci sada otkrivaju da hrana koja se zasniva na kikirikiju i jajima nakon 4. meseca života može da umanji rizik od alergiju.

Kaže da dokazi nisu tako jaki za druge alergene kao što su orasi i morski plodovi. Takođe, u ovoj fazi nije bilo štete od unošenja hrane koja potencijalno može da izazove alergije.

Nove preporuke:

  • Deca bi trebalo da izbegavaju hranu i piće sa dodatkom šećera tokom prve dve godine života
  • Majčino mleko je zdravije. Dojenje može da smanji rizik od prekomerne težine ili gojaznosti, dijabetesa tipa 1 i astme kod dece.
dojenje Foto: Pixabay.com
  • Ne davati deci čvrstu hranu pre navršenog 4. meseca jer postoji povećan rizik za pojavu gojaznosti u dobi između 2 i 12 godina.
  • Uvedite kikiriki i jaja nakon 4. meseca da biste smanjili rizik za pojavu alergije.
  • Sve dok dojite uvodite dodatnu dozu vitamin D u ishranu svoje bebe. Stručnjaci su takođe preporučili majkama koje doje da bebama daju hranu poput mesa koja je bogata gvožđem i cinkom.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA