≫ 

"Šta će tinejdžer za volanom besnog automobila?": Psiholog podelila važan savet svim roditeljima

Bez obzira na finansijske mogućnosti jedne porodice, ovakvi pokloni nekada znaju učiniti "medveđu uslugu" detetu

  • 45
Mladi vozaci, saobracajna nesreca, Nis Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić/Shutterstock

Strašna tragedija potresla je Srbiju samo 4 dana nakon dočeka Nove godine kada je u saobraćajnoj nesreći u Nišu 19-godšinji N.S. iz Beograda pokosio dve osobe, 12-godišnjeg dečaka i 48-godišnjeg čoveka koji su potom preminuli. Kako "Telegraf" saznaje, on je te večeri oko 20.40 sati krećući se vozilom "audi" Bulevarom Medijana velikom brzinom, izleteo sa kolovoza na trotoar i pokosio dvoje pešaka.

Jedan od mnogobrojnih komentara na vest koja je potresla Srbiju jeste šta će jednom tinejdžeru, pa makar i onom starijem tako moćna mašina? Uostalom ovo nije ni prvi put da se "besan" automobil nalazi u rukama mlade osobe koja snagom ovakve mašine zaboravlja na svoje neiskustvo u vožnji. Štaviše, često su roditelji ti koji bi darovali detetu ovako skup automobil.

Iako je svačije pravo da poseduje ono što je u njegovoj mogućnosti, psiholog Aleksandra Janković smatra da ključnu ulogu u odlučivanju imaju roditelji, te da danas vlada takmičarska atmosfera i odnos u društvu u kojem je najvažnije kakav neko ima telefon, garderobu ili automobil.

- Došlo je do faze kada roditelji pod pritiskom društva uzimaju kredite jer nemaju ta finansijska sredstva, te pristaju da rade stvari koje su nepotrebne. Na kraju krajeva, ranije je postojalo pravilo da tek onda kada dete dovoljno stasa i samo bude svesno uloženih vrednosti, vi budete ti koji ćete mu pomoći da kupi nešto. Ali, skupi pokloni su ozbiljno preterivanje i dokazivanje što je specifičan vid malograđanštine koji može biti opasan. Mladi ljudi bez mnogo iskustva i najčešći učesnici u saobraćajnim nesrećama oslanjaju se na moćan automobil, a ne na svoje kapacitete.

Aleksandra smatra da je pandemija korona virusa idealan period da se ovakve stvari preokrenu.

- Mislim da bi bilo dobro u ovo vreme kada postoji kriza i na zdravstvenom, ali i na ekonomskom planu da roditelji ozbiljno porazmisle o tome da se ta vrlina skromnosti ponovo nađe u prvom planu. Iako imamo Zakon o bezbednosti u saobraćaju, ali uvek mora da postoji još neko ko će sa "supervizira" mlade, pa ovaj period treba da ima za cilj da i roditeljima vrati neku vrstu autoriteta.

Ali, šta kada su roditelji ti koji snimanjem Instagram storija u automobilu pružaju loš primer detetu koje će biti budući vozač?

- To je ustvari proživljavanje druge mladosti kroz dete i ispunjavanje nekih potreba koje nisu mogli da ostvare kada su bili sami u tim godinama. U svakom slučaju, nije za preporuku. Mislim da bi ova neka nova normalnost trebalo da uvrsti i tu vrstu skromnosti i zahvalnosti za to što ste živi i zdravi, kao i ostavljanje po strani tih uverenja da se kroz spoljni glamur može ostvariti sreća - zaključuje Janković u razgovoru za "Telegraf".

Video: 311 kilometara na sat: Tatin sin opet divlja u besnim kolima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    8. januar 2021 | 12:55

    Redovan vojni rok 12 meseci što dalje od kuće, rešava neke stvati kod napaljenih klinaca.

  • Dobrivoje

    8. januar 2021 | 12:39

    Bukvalno sve zavisi kako ste vaspitali dete! Iako smo imali mogućnosti, naš sin je za 18.rodjendan dobio pežo 206, pravi momacki auto. Nikada nije vozio prebrzo, ni sa alkoholom u krvi, sada vozi jači auto, ali kada planira da pije ide bez kola i koristi taksi. Nisu deca kriva, već bahati i neizivljeni roditelji!

  • Buzga

    8. januar 2021 | 12:33

    Pre bi se moglo reći , besni momak sa jakim autom.isti bi uradio i sa malim autom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA